Aktuelno iz SPC 15.10.2024 | 14:16

OSNOVANA NOVA PAROHIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U FRANCUSKOJ: Radost sabranja u dijaspori

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
OSNOVANA NOVA PAROHIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U FRANCUSKOJ: Radost sabranja u dijaspori
Foto: SPC / Eparhija pariska i zapadnoevropska

Episkop Justin je služio liturgiju u novoosnovanoj parohiji, koja je tom prilikom obeležila svoju prvu slavu, uz radost parohijana zbog mogućnosti da na ovaj način očuvaju pravoslavnu tradiciju u rasejanju.

Narastanjem svetlosti vere, Bog neprestano otvara nova vrata, kako bi svaka duša koja Ga traži našla put do Njegove milosti. Tako je, na istoku Francuske, u gradu Ojonaksu (Oyonnax), osnovana nova parohija Srpske pravoslavne crkve, posvećena Začeću Svetog Jovana Krstitelja. Na dan proslave prve parohijske slave, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop pariski i zapadnoevropski Justin, donoseći blagoslov novom duhovnom domu i okupljajući verni narod u molitvi i radosti.

Foto: SPC / Eparhija pariska i zapadnoevropska
Vladika Justin

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, širenje i osnivanje novih parohija širom sveta ima duboko duhovno značenje. Svaka nova parohija postaje svetionik vere, mesto gde se okupljaju vernici u zajedničkoj molitvi i ljubavi prema Gospodu. U dijaspori, gde vernici često osećaju nostalgiju za domovinom i tradicijom, crkva predstavlja most između prošlosti i budućnosti, čuvar identiteta i duhovnog nasleđa. Ove nove zajednice doprinose bogatstvu pravoslavne tradicije i nude vernicima mesto gde mogu negovati svoj duhovni život.

Foto: SPC / Eparhija pariska i zapadnoevropska
Nova parohija obeležila je svoju prvu slavu

Nakon liturgije, posebno svečano obeležena je prva slava ove parohije, što je za sve prisutne predstavljalo trenutak zajedničke radosti i nade u blagosloveni početak dugogodišnjeg duhovnog života u ovoj zajednici. Osnivanje parohije u Ojonaksu simbol je živog prisustva Srpske crkve u svetu, ali i nade da će svaka nova zajednica doneti plodove vere, ljubavi i bratske sabornosti. Liturgijska služba episkopa Justina u ovom novom duhovnom centru označava početak jednog blagoslovenog poglavlja, gde će vernici nalaziti utehu, snagu i blizinu Boga u svakodnevnom životu, pod nebeskom zaštitom Svetog Jovana Krstitelja.