Aktuelno iz SPC 04.10.2024 | 14:05

UZVIŠENA SVEČANOST KOJA JE OKUPILA ČITAVU EPARHIJU: Proslava zaštitnika Eparhije bačke u znaku molitve, sabranja i dodele ordenja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
UZVIŠENA SVEČANOST KOJA JE OKUPILA ČITAVU EPARHIJU: Proslava zaštitnika Eparhije bačke u znaku molitve, sabranja i dodele ordenja
SPC / Eparhija bačka

U porti hrama Svetog Save u Molu, uz prisustvo mitropolita i episkopa, obeležen praznik Prenosa moštiju Svetog Irineja Bačkog i svetih mučenika bačkih, a tom prilikom dodeljenasu i visoka priznanja za doprinos crkvenom životu i obnovu svetinja, uz nadahnutu besedu vladika Irineja i Heruvima.

Svečano i molitveno, praznik Prenosa moštiju Svetog Irineja Bačkog – episkopa i ispovednika vere, proslavljen je u porti Svetosavskog hrama u Molu. Ovaj dan, koji je Patron Eparhije bačke, okupio je veliki broj vernika, kao i sveštenstvo i episkope iz više eparhija, u znak dubokog poštovanja prema svetitelju koji je svojim životom i delima ostavio neizbrisiv trag u istoriji pravoslavlja.

SPC / Eparhija bačka
Mitropolit bački Irinej

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit bački Irinej, uz sasluženje mitropolita budimskog Lukijana, episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja, mohačkog Damaskina, sveštenstva i đakona Eparhije bačke. Svi prisutni sa dubokom verom i poštovanjem obratili su se molitvama Svetom Irineju, ali i svetim mučenicima bačkim, čije je stradanje, kako je episkop Heruvim u svojoj besedi naglasio, "primer kako se kroz veru nosi krst Hristov."

Episkop Heruvim, govoreći o svetim mučenicima bačkim, istakao je kako njihovo stradanje za Hrista nije bilo uzaludno, već je postalo oslonac svim vernicima.

- Dunav i Tisa jesu odneli njihove zemaljske ostatke, ali nisu nikada obrisali sećanje iz naroda o stravičnome stradanju - rekao je episkop Heruvim, podsećajući okupljene da su ti mučenici pokazali kako se dostojanstveno nosi krst Hristov i čuva vera, čak i u najtežim trenucima.

SPC / Eparhija bačka
Svečanost je okupila verni narod iz svih krajeva Eparhije bačke

Posle zaamvone molitve, usledio je čin blagosiljanja slavskih darova u čast Svetog Irineja, kao i osvećenje barjaka crkvenog hora „Sveti Sava Gornjokarlovački“. U nastavku bogosluženja pročitane su odluke mitropolita Irineja i Svetog Arhijerejskog Sinoda o dodeljivanju visokih crkvenih odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, koje su dale značajan doprinos crkvenom životu i obnovi hramova u eparhiji.

Mitropolit Irinej, u svom obraćanju vernicima, podsetio je na značaj ovakvih svečanosti za duhovni život naroda. „Današnji dan je za nas sve višestruki radosni dan, praznični dan, slavski dan... trudimo se da naše hrišćansko življenje ne bude samo deklarativno, već istinsko, da svojim životom budemo svedoci Gospoda našega“, rekao je mitropolit Irinej, pozvavši sve prisutne da slede put svetitelja i mučenika, čuvajući veru i ljubav u svom srcu.

U molitvenom raspoloženju, okupljeni vernici, među kojima su bili i predstavnici lokalne vlasti i drugih verskih zajednica, prisustvovali su ovom duhovnom događaju, slušajući pojanje crkvenih horova iz Mola, Bečeja i Novog Sada. Ova liturgijska svečanost, uz prisustvo tolikog broja vernih, bila je istinski pokazatelj jedinstva i ljubavi koje pravoslavna vera donosi svojim sledbenicima, uvek sa Hristom u srcu.

VIDEO

Crkve i manastiri 17:13 | 30.09.2024

PRAVOSLAVNA CRKVA U PRAGU PROGLAŠENA ZA KOMUNALNI PROBLEM! Zašto i kome smeta hram čiji je ktitor bio i kralj Aleksandar, u čijoj kripti su i kosti 130 srpskih vojnika

Gradska vlast Praga tražila je od sveštenstva da im sutra vrati ključeve ove crkve, koju su 1924. godine podigli ruski emigranti, izbegli posle Oktobarske revolucije, uz pomoć kralja Aleksandra I i koja je sve do 1947. godine bila pod jurisdikcijom SPC, kako bi je navodno "renovirali", ali u svom dopisu nisu naveli ni rok početka niti završetka radova.