Crkve i manastiri 30.09.2024 | 19:13

PRAVOSLAVNA CRKVA U PRAGU PROGLAŠENA ZA KOMUNALNI PROBLEM! Zašto i kome smeta hram čiji je ktitor bio i kralj Aleksandar, u čijoj kripti su i kosti 130 srpskih vojnika

Autor: M.M.
PRAVOSLAVNA CRKVA U PRAGU PROGLAŠENA ZA KOMUNALNI PROBLEM!  Zašto i kome smeta hram čiji je ktitor bio i kralj Aleksandar, u čijoj kripti su i kosti 130 srpskih vojnika
Printskrin Vernici u Pravoslavnoj crkvi u Pragu

Gradska vlast Praga tražila je od sveštenstva da im sutra vrati ključeve ove crkve, koju su 1924. godine podigli ruski emigranti, izbegli posle Oktobarske revolucije, uz pomoć kralja Aleksandra I i koja je sve do 1947. godine bila pod jurisdikcijom SPC, kako bi je navodno "renovirali", ali u svom dopisu nisu naveli ni rok početka niti završetka radova.

Pravoslavna Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Olšanskom groblju u Pragu, čiju izradnju je pomogao kralj Aleksandar Prvi Karađoređević i i poklonio hramu najveće zvono koje i danas zvoni, i.kojoj se čuva njegova košulja natopljena krvlju posle atentata u Marseju, kao i kripta s posmrtnim ostacima 130 srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, postala je komunalni problem ovog grada. 

Naime, gradska vlast Praga tražila je od sveštenstva da im vrati ključeve ove crkve, koju su 1924. godine podigli ruski emigranti izbegli posle Oktobarske revolucije uz pomoć kralja Aleksandra I i koja je sve do 1947. godine bila pod jurisdikcijom SPC kako bi je navodno "renovirali", ali u svom dopisu nisu naveli ni rok početka niti završetka radova.

Printskrin
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Olšanskom groblju u Pragu

Dopis je stigao na ruke sveštenicima Srđanu Jablanoviću i ocu Romanu koji službuju u svetinji, ali se sumnja da priča o renoviranju "ima političku pozadinu".

Naime, agonija i preganjanja sa vlastima Praga oko ovo crkve počelo je otprilike kad i rat u Ukrajini, priča za Novosti protojerej Srđan Jablanović, kada im je prvi put i saopteno da su "komunalni problem" grada.

- Tačnije, u januaru 2022. ova Pravoslavna crkva je postala "problem". Ima to veze sa ratom u Ukrajini. Pre malo više od mesec dana je, na primer, na zatvorenoj sednici Odbora za bezbednost češkog Senata, Pravoslavna crkva okrakterisana kao bezbednosni problem Češke. Nismo nikom pretnja. Tačno je da se na našim službama odnedavno okuplja najveći broj izbeglih Ukrajinaca koji ne žele da se "mole" u novoproglašenim crkvama Zelenskog. Ali, oni se samo mole Bogu - kaže i nastavlja:

Printskrin
Vernici u Pravoslavnoj crkvi u Pragu

- Verujte, od kada je ova nesreća u Ukrajini, po čitav dan dolaze izbegli ljudi iz te zemlje sa svojim strašnim sudbinama da potraže utehu i reči ohrabrenja. Pomažemo koliko možemo. U petak je sa nama bio i najpoznatiji češki sportista ikad, hokejaš Jaromir Jagar, koji je kršten na Olšanima. Pa ljudi, mi ovde imamo oko 150 krštenja godišnje, tu su venčanja, opela.

Ova crkva je, kao što je rečeno, bila pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine. Sada je ona pod upravom pomesne Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke i danas je  centar okupljanja pravoslavnih vernika u Češkoj, posebno u Pragu gde se vikendom i praznicima skupi do 1000 ljudi, što je daleko više nego u crkvama rimokatolika i protestanata u centru Praga.

Do pre godinu dana, otvorena je bila svaki dan, što je retkost u ovoj zemlji, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalim danima crkve su zatvorene. Međutim, prošle godine gradske vlasti su tražile da se tako ne radi pa su im iz Mitropolije udovoljili tako da se sada liturgije služe ponedeljkom, utorkom i sredom u kapelici koja može da primi do 15 ljudi.

Od sutra neće moći ni to da se radi. 

- Molili smo da nam dozvole da nastavimo službu, tokom renoviranja kako je to ovde uobičajeno. Tražili smo da nam odobre službu barem subotim i nedeljom kad nema majstora. Ni to.

Iako protojerej neće o "politici", slaže se sa konstatacijom da politika opet "pobeđuje Boga". Jablanović veli da zna da je u Beogradu prošle godine Pragu vraćena renovirana zgrada Češkog doma, kao i da je Srbija Česima vratila sve njihove zgrade koje su izgradili pre Drugog rata obezbedivši i novac za restauraciju.

 - Gradski inženjer sa prezimenom Červeni koji je bio na dužnosti do 31. jula ove godine nekako nam je i davao produženje dozvola za službu, a onda je došao v. d. - kaže Jablanović i ističe:

- Takođe, arhiepiskop praški i čeških zemalja Mihajlo, preko savetnika Tomaša Jarolina, nekadašnjeg političara, donedavno je uspevao da hram na Olšanima ostavi "iznad vode". I ambasador Srbije u Pragu Berislav Vekić je činio šta može, a sada se nadamo samo u lične veze našeg predsednika Vučića i njihovog bivšeg predsednika Zemana.