Mrsni recepti 08.05.2025 | 09:13

SAVRŠEN SPOJ UKUSA, LEPOTE I PRAZNIČNE TOPLINE: Ove dekorativne slavske slane kuglice pretvoriće svaku trpezu u svečani događaj

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SAVRŠEN SPOJ UKUSA, LEPOTE I PRAZNIČNE TOPLINE: Ove dekorativne slavske slane kuglice pretvoriće svaku trpezu u svečani događaj
shutterstock.com/Fotologija

U moru recepata koje domaćice pažljivo biraju za krsnu slavu, slane kuglice od sira, oraha i nara donose osvežavajuću novinu – lako se prave, divno izgledaju i ostavljaju snažan utisak na goste.

U duhu svetkovanja i porodičnog zajedništva, kada domovi zamirišu tamjanom i slavskim kolačem, svaka domaćica s ljubavlju i pažnjom priprema trpezu dostojnu krsne slave. U tim trenucima nije dovoljno da jelo bude samo ukusno – ono treba da nosi duh praznika, da bude lepota za oko i uteha za dušu.

Otuda i težnja da se, pored proverenih recepata, pronađu i oni novi – koji će oplemeniti trpezu i ostaviti trag u sećanju gostiju. Slane kuglice, čiji recept sledi, prava su takva radost – jednostavne, a raskošne u ukusu i izgledu. Ukrašene narom i orasima, unose svečanu svežinu na slavsku trpezu, ali se mogu poslužiti i u svakoj drugoj prigodi kada želimo da običan trenutak pretvorimo u praznik.

Sastojci:

200 g krem sira
100 g feta sira (ili mladog belog sira)
50 g sitno seckanih oraha
1–2 čena belog luka (sitno iseckanog ili pasiranog, po ukusu)
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
So i biber
1 šaka zrna nara (za dekoraciju)
Svež peršun, sitno seckan (za dekoraciju)
Šaka seckanih oraha za dekoraciju

shutterstock.com/Fotologija
 

 

Priprema:

U većoj činiji sjedinite krem sir i feta sir (ili izmrvljen beli sir), pa ih dobro izmešajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Dodajte sitno seckane orahe, beli luk i sveže iseckan peršun, pa sve posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte dok se svi sastojci lepo ne povežu.

Ako je smesa previše mekana za oblikovanje, stavite je u frižider na 15–20 minuta da se stegne. Zatim rukama oblikujte kuglice veličine zalogaja. Jednu trećinu uvaljajte u seckani peršun, drugu trećinu uvaljajte u seckane orahe i poslednju trećinu uvaljajte u zrna nara. Prilikom serviranja dekoraciju dodatno upotpunite zrnima nara, koji će uneti svežinu i boju na tanjir. Poslužite kao predjelo ili deo slavskog posluženja – ukusno, mirisno i svečano.