Posni recepti 08.08.2025 | 12:49

RECEPT KOJI OSVAJA I VERNIKE I GURMANE: Lagana, a preukusna musaka sa sardinom oduševljava i one koji ne poste

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
RECEPT KOJI OSVAJA I VERNIKE I GURMANE: Lagana, a preukusna musaka sa sardinom oduševljava i one koji ne poste
freepik

Spoj krompira, sardine i paradajza, zapečen do savršene hrskavosti, krije ukus koji budi nostalgiju i mami na još – a priprema je toliko jednostavna da ćete je praviti tokom cele godine.

U danima posta, kada je dozvoljena riba i kada kada želimo da dušu nahranimo molitvom, a telo jednostavnom i zdravom hranom, posna trpeza postaje izraz ljubavi i domaćinskog duha. Upravo takva je i ova posna musaka – skromna po sastojcima, a bogata ukusom, mirisom i toplinom doma. Spoj krompira i sardine, uz blagu kiselkastu notu paradajza, priziva uspomene na mirne porodične večeri i starinske recepte naših baka, nastale iz posta i blagosti, koji su ostali zapamćeni zbog svog neodoljivog ukusa.

Sastojci:

500 g krompira
2 konzerve sardina
prezle
4 kašike pirea od paradajza ili kečapa
posni margarin
so

Priprema:

Priprema ove posne musake prava je mala molitva u pokretu. Krompir operite i skuvajte u ljusci. Ocedite, oljuštite i isecite na kolutove. Potom podelite krompir na dva jednaka dela i prvi deo pažljivo slažite u posudu podmazanu margarinom i posutu prezlama, kao da gradite temelje za obrok koji će nahraniti i telo i dušu. Polovinu sardina ravnomerno rasporedite preko krompira, pa pospite paradajz pireom koji donosi nežnu slast i toplinu, podsećajući nas na plodove zemlje koje je Gospod darovao.

U drugu polovinu krompira dodajte preostale sardine, promešajte i prespite preko prvog sloja. Sve završite pažljivim slojem margarina i prezli, koje će tokom pečenja postati zlatno hrskave, podsećajući nas da je post vreme kada se i najjednostavnije stvari, uz pažnju i ljubav, pretvaraju u pravu gozbu.