U danima posta, kada je dozvoljena riba i kada kada želimo da dušu nahranimo molitvom, a telo jednostavnom i zdravom hranom, posna trpeza postaje izraz ljubavi i domaćinskog duha. Upravo takva je i ova posna musaka – skromna po sastojcima, a bogata ukusom, mirisom i toplinom doma. Spoj krompira i sardine, uz blagu kiselkastu notu paradajza, priziva uspomene na mirne porodične večeri i starinske recepte naših baka, nastale iz posta i blagosti, koji su ostali zapamćeni zbog svog neodoljivog ukusa.
Sastojci:
500 g krompira
2 konzerve sardina
prezle
4 kašike pirea od paradajza ili kečapa
posni margarin
so
Priprema:
Priprema ove posne musake prava je mala molitva u pokretu. Krompir operite i skuvajte u ljusci. Ocedite, oljuštite i isecite na kolutove. Potom podelite krompir na dva jednaka dela i prvi deo pažljivo slažite u posudu podmazanu margarinom i posutu prezlama, kao da gradite temelje za obrok koji će nahraniti i telo i dušu. Polovinu sardina ravnomerno rasporedite preko krompira, pa pospite paradajz pireom koji donosi nežnu slast i toplinu, podsećajući nas na plodove zemlje koje je Gospod darovao.
U drugu polovinu krompira dodajte preostale sardine, promešajte i prespite preko prvog sloja. Sve završite pažljivim slojem margarina i prezli, koje će tokom pečenja postati zlatno hrskave, podsećajući nas da je post vreme kada se i najjednostavnije stvari, uz pažnju i ljubav, pretvaraju u pravu gozbu.
U danima posta kada je dozvoljena riba, ovaj jednostavan, a raskošan manastirski recept donosi savršenu ravnotežu ukusa i duhovnog mira — lagano, osvežavajuće i blagotvorno za telo i srce.
Pripremljeno po uputstvima svetogorca iz skita Milopotamos, ovo jelo nije samo obrok – to je put ka tišini, blagosti i blagodati trpeze.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Saznajte kako su monasi manastira Krušedol spremali ovo posno jelo zabeleženo još 1855. godine i zašto ga i danas smatraju hranom koja donosi blagoslov i mir u svakom domu.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Sušeni vrganji običnom pire-krompiru daju punoću ukusa i miris šume – idealno rešenje za brz, zdrav i zasitan obrok u danima posta.