Posni recepti 13.12.2025 | 12:04

ŠARAN U PARADAJZ SOSU PO RECEPTU IZ 1855: Sočni manastirski specijalitet koji će oplemeniti slavsku trpezu za Svetog Nikolu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ŠARAN U PARADAJZ SOSU PO RECEPTU IZ 1855: Sočni manastirski specijalitet koji će oplemeniti slavsku trpezu za Svetog Nikolu
shutterstock.com/Didi Sudarsono

Recept iz "Srbski kuvara" koji kombinuje mirise povrća i začina, idealan za posne dane kada je riba dozvoljena, a svaki zalogaj spaja ukus posta i bogatstvo tradicije.

Kada se priprema trpeza za Svetog Nikolu ili za posnu slavu u danima kada je riba dozvoljena, pored pečene ili pržene ribe na klasičan način, nijedan sto ne može biti potpun bez pažljivo pripremljenog ribljeg specijaliteta koji će biti zvezda slavske trpeze.

Jeromonah Jerotej Draganović, poznat po svojoj posvećenosti i veštini u kuvarstvu, u svojoj knjizi "Srbski kuvar" iz 1855. godine ostavio je recept za šarana u sosu od paradajza – sočan, mirisan i ukusan obrok koji spaja jednostavnost posta i bogatstvo ukusa. Pripremljen prema njegovim uputstvima, šaran upija mirise povrća i začina, čineći ga jelom koje ne samo da hrani telo, već i oplemenjuje duh, u skladu s pravoslavnim običajem i slavskim stolom.

Sastojci

1 kg šarana (može i druga riba)

nekoliko kašika brašna
ulje
tri do četiri glavice crnog luka
veza zeleniš (peršunov koren i cvekla)
pola kilograma cvekle
pola litra mlevenog (nekuvanog) paradajza
so
biber i malo šećera
shutterstock.com/Didi Sudarsono
Šaran u sosu od paradajza

 

Priprema

Ribu očistite, operite i isecite na krupnije komade, uvaljajte je u brašno i ispržite sa svih strana na vrelom ulju. Prženu ribu stavite u dublju posudu za serviranje. Crni luk isecite na rebarca i pržite na ulju sve dok ne dobije zlatnu boju. Kad je luk gotov, izvadite ga rešetkastom lopaticom i stavite preko ribe.

U drugu posudu zagrejte dosta ulja, pa na njega izručite očišćenu i izrendanu zeleniš i cveklu i ostavite da se tiho prži sve dok ne bude gotovo. Zatim dodajte paradajz i neka sve krčka dok se masa dovoljno ne zgusne. Osolite, zabiberite i dodajte malo šećera, a zatim ovim sosom prelijte ribu. Ovako pripremljena riba treba pre iznošenja na trpezu da odstoji pet do šest sati, da bi lepo povukla sokove i mirise.