Posni recepti 09.07.2025 | 09:25

NIKADA NE BISTE POGODILI KAKO MONASI SPREMAJU PEČENI PARADAJZ: Brz i jednostavan manastirski recept za letnji obrok bogatog ukusa

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NIKADA NE BISTE POGODILI KAKO MONASI SPREMAJU PEČENI PARADAJZ: Brz i jednostavan manastirski recept za letnji obrok bogatog ukusa
Shutterstock/Brian A Jackson

U manastirima paradajz nije samo povrće, već dar Božiji - otkrivamo starinski način pripreme koji hrani i telo i dušu.

Paradajz, plod sunca i letnjih vrtova, u manastirima nikada nije samo povrće. Njegova crvena boja podseća na radost i blagodat, a sočnost na milost Božiju koja natapa svaku dušu koja Mu se predaje. U ovom jednostavnom, a neobičnom manastirskom receptu skriva se drevna tajna: da hrana nije tu da bi zadovoljila prohteve, već da bi nas naučila smirenju i zahvalnosti.

Pečeni paradajz, pripremljen bez žurbe i u tišini, pokazuje da i ono što je skromno, kada se sprema sa molitvom i ljubavlju, postaje carsko jelo. Jer svaki zalogaj iz manastirske kuhinje nije samo hrana za telo, već i tiha pouka duši – kako da u svemu vidimo dar Božiji i da nas i najobičnija trpeza podseti na mir, radost i večnu puninu života u Gospodu.

Sastojci:

• 6 srednje velikih, zrelih paradajza
• margarin
• prezle (mrvice)
• brašno
• so
• biber

Shutterstock/Brian A Jackson
 Ovako spremljen paradajz možete poslužiti uz hleb pečen na crepulji ili kuvano žito

 

Priprema:

Paradajz oljuštiti, preseći, izvaditi seme i sok.

Margarin rastopiti do gustine mleka. Svaki komad paradajza prvo uvaljati u brašno, zatim umočiti u rastopljeni margarin, pa u prezle. Sud koji može da se iznese na sto, podmazati margarinom i poređati paradajze.

Peći 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Gotovo jelo posoliti i pobiberiti po ukusu i služiti dok je toplo.

Savet:

Ovo jednostavno predjelo iz manastirske kuhinje možete poslužiti uz hleb pečen na crepulji, domaći sir ako nisu posni dani, ili kuvano žito, kao deo trpeze koja ne hrani samo telo, već i dušu.