Posni recepti 29.06.2025 | 10:31

KAKO OBIČAN STARI HLEB POSTAJE UKUSAN POSNI OBROK KOJI DONOSI BLAGOSLOV: Ovaj zaboravljeni recept sa polica manastira Krušedol - oduševiće vas

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
KAKO OBIČAN STARI HLEB POSTAJE UKUSAN POSNI OBROK KOJI DONOSI BLAGOSLOV: Ovaj zaboravljeni recept sa polica manastira Krušedol - oduševiće vas
shutterstock.com/MariaKovaleva

Ova izuzetno hranljiva čorba vekovima je služila ne samo za utolu gladi, već i kao simbol vere, posta i zahvalnosti — jelo koje spaja telo i duh kroz molitvu i tradiciju.

U bogatoj riznici pravoslavne duhovnosti i srpske tradicije, hrana zauzima posebno mesto kao blagoslov i dar Božji, kroz koji se neguju i telo i duh. Posebno u srpskom narodu, a naročito u manastirima, hleb se smatra svetinjom i ne baca se, jer je simbol Hristovog Tela i duhovnog života. Upravo iz ovog dubokog poštovanja prema hlebu nastao je recept za kim čorbu — jednostavno i hranljivo jelo sačinjeno kako bi se iskoristio stari hleb.

Ovaj recept, zabeležen u „Srbskom kuvaru“ jeromonaha Jerotija Draganovića iz manastira Krušedola, koji je štampan davne 1855. godine u Novom Sadu, sačuvao je duh autentične srpske kuhinje i posta, podsećajući nas da se u jednostavnosti krije duboka snaga i blagodat, naročito kada je hrana ukorenjena u molitvi i postu.

Sastojci:

Kašičica kima,
pola kašike ulja,
pola kašike brašna,
litar vode,
so,
prepržen stari hleb.

shutterstock.com/MariaKovaleva
Manastirska čorba od starog hleba i kima

 

Priprema:

Napravite svetlu zapršku na ulju, a pri kraju dodajte kim i propržite ga kratko. Sipajte hladnu vodu, posolite i kuvajte oko 15 minuta. Za to vreme, na tavi sa vrlo malo masnoće, propržite hleb sečen na kockice dok ne postane rumen (može ostati i u tankim kriškama, a vrlo su dobre i prepolovljene stare zemičke). Pre nego što sipate čorbu u tanjir, stavite prepržen hleb ili zemičke i prelijte ključalom čorbom. (Čorba može biti i gušća ako dodate više brašna i masnoće, a ako nije post, u ključalu čorbu može se umutiti i po jedno jaje.)