Posni recepti 14.08.2025 | 10:53

JEFTIN, LAGAN LETNJI OBROK OSVAJA UKUSOM: Recept koji budi uspomene i vraća toplinu doma, a brzo se priprema

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
JEFTIN, LAGAN LETNJI OBROK OSVAJA UKUSOM: Recept koji budi uspomene i vraća toplinu doma, a brzo se priprema
Shutterstock/spline_x

Hrskave pohovane paprike vraćaju mir, ljubav i radost okupljanja – dokaz da pravi ukus nije u raskoši, već u pažnji i toplini s kojom se priprema.

U danima posta, kada pravoslavni vernici biraju jela koja neće opteretiti telo, već ga osnažiti, a duši pružiti mir, pohovane posne paprike predstavljaju pravi primer kako jednostavna hrana može postati praznik ukusa. Miris pečenih paprika, nežna, zlatna korica od mrvica i toplina iz rerne bude uspomene na porodične trpeze, na vreme kada se kuvalo s ljubavlju i skromnošću.

Ovo jelo ne zahteva skupe sastojke niti dugotrajnu pripremu, a opet donosi osećaj obilja, topline doma i radosti okupljanja. Savršeno se uklapa u duhovnu atmosferu posta, podsećajući da lepota trpeze nije u raskoši, već u ljubavi i miru koji se njome prenose.

Sastojci:

10 mesnatih paprika

mrvice
brašno
so
beli biber
freepik
Za ovo jelo birajte mesnatije paprike

 

Priprema:

Uzmite mesnate, dugačke paprike ili babure, operite ih i dobro osušite. Ispecite ih na žaru, ili na ringli, oljuštite i stavite na đevđir da se ocede. Posolite po ukusu.

Rastopite margarin, ali ne sasvim, i pripremite paprike za pohovanje: prvo ih dobro uvaljajte u brašno, zatim u margarin, a potom u mrvice. Podmažite sud margarinom ili uljem, poređajte paprike i pecite 10 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici. Na kraju pospite biberom i služite tople – uživajte u nežnom ukusu i hrskavoj korici.

Savet:

Ostatak pohovanih paprika možete odložiti u frižider i poslužiti hladne za večeru, uz malo posnog majoneza.