U trenucima kada ponestaje ideja za jela bez ulja, ovo lagano i aromatično jelo od spanaća, pečurki, tahini paste i soja sosa donosi pravo osveženje i podseća nas da i vreme posta može biti ispunjeno kulinarskom radošću.
U Velikom postu, kada je većina dana na vodi i kada se trudimo da budemo u duhovnoj i telesnoj uzdržanosti, često se suočavamo sa izazovom kako osmisliti obrok koji će biti posan, ali i ukusan, raznovrstan i bogat. Nakon nekoliko dana barenog povrća, čorbi i skromnih kombinacija, javlja se potreba za nečim novim, nečim što će osvežiti našu trpezu i podsetiti nas da post ne mora da znači odricanje od uživanja u ukusu.
Upravo zato, posne špageti sa pečurkama i spanaćem predstavljaju pravo kulinarsko osveženje – lagane su, zdrave, brzo se pripremaju, a istovremeno obiluju bogatim aromama koje dolaze iz kombinacije povrća, začina, tahini paste i soja sosa. Ovaj recept pruža savršenu ravnotežu između zdravlja i zadovoljstva, a brzo i lako se priprema.
Napravite ukusne posne špagete na vodi sa mladim spanaćem, pečurkama i kremastim tahin-soja sosom. Ovaj brz i jednostavan recept oduševiće vas svojim bogatim ukusima i zdravim sastojcima. Pripremite ga već danas – neka i vaš post bude obogaćen ukusom i smirenjem!
Sastojci:
250 g posnih špageta
150 g mladog spanaća
100 g pečurki (šampinjona), isečenih na tanke listiće
2 čena belog luka, sitno seckana
50 ml paradajz sosa
So i biber po ukusu
Sušeni origano
Pečeni susam
1 kašika tahina (namaz od susama)
1 kašika posnog soja sosa
Shutterstock/gowithstock
Tahini pasta i soja sos ovom jelu daju poseban ukus
Priprema:
Špagete skuvajte prema uputstvu na pakovanju, dok ne postanu al dente. U tiganju prodinstajte na malo vode sitno seckan beli luk dok ne postane staklast, zatim dodajte pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Ulijte paradajz sos, začinite solju, biberom i origanom, pa kuvajte još 5 minuta.
Ocedite špagete, vratite ih u šerpu i dodajte sos, pa dobro promešajte. Ubacite spanać i mešajte dok ne omekša. U posebnoj činiji pomešajte tahin i soja sos, uz dodatak malo vode po potrebi, dok ne dobijete kremasti preliv. Servirajte špagete, prelijte ih sosom i pospite pečenim susamom. Ukrasite peršunom ili po želji – i vaš ukusan, posni ručak je spreman!
Posne špagete na vodi podsećaju nas da post nije vreme oskudice, već duhovnog bogatstva. Kroz jednostavne sastojke i skromnu pripremu, učimo da uživanje u hrani ne mora da bude raskošno da bi bilo ispunjavajuće. Svaki zalogaj može postati deo molitve, tiha zahvala Tvorcu za darove prirode koje nam je podario. U danima kada se trudimo da pročistimo i telo i dušu, ovakva jela podsećaju nas da lepota posta leži u smirenosti, umerenosti i ljubavi s kojom pripremamo i delimo trpezu. Jer, kako nas uči svetootačko predanje – post ne služi da nas osiromaši, već da nas obogati onim što je večno.
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
Nekada simbol topline bakine kuhinje, danas duhovna gozba i u dane posta – sa suvim voćem, orasima i medom, sutlijaš ostaje poslastica koja spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na lepotu jednostavnih darova.
U starim srpskim domovima kaše su bile osnov svakodnevne ishrane. Donosimo recept za hranljivu i postnu poslasticu od ovsenih pahuljica i brusnice, savršenu za svako doba godine.
Ajet 9:43 uči nas strpljenju, mudrom prosuđivanju i unutrašnjoj odgovornosti, podsećajući da svaka reč i odluka imaju težinu, a istinoljubivost vodi ka Božijem oprostu.
Istraživanja arheologa otkrivaju pečat, dodatne prostorije manastirskog kompleksa i predmete koji menjaju sve ono što se do sada znalo o ovoj svetinji.
Dok milioni širom sveta slave Helouvin kao veseli maskenbal, pravoslavni sveštenik apeluje da taj praznik ima mračne, paganske korene i da nema mesta u hrišćanskom domu.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Na blagoslovenom mestu gde se spajaju Dunav i Sava, patrijarh srpski služio je liturgiju i predvodio litiju do kapele Svete Petke, pozvavši vernike da se saberu u veri i Hristovu reč postave kao temelj života.
Od molitava za zdravlje i porodičnu sreću do isceljenja koja se prepričavaju generacijama — žene širom Srbije svedoče kako im je Sveta Petka vratila snagu, veru i mir u srcu.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u besedi za 21. četvrtak po Duhovima prikazuje kako greh gnoji dušu i zašto je čišćenje uma prvi korak ka miru i Božjoj svetlosti.
Ajete iz sure Eš-Šura (42:52 53) podsećaju da Božija objava može otvoriti srce, usmeriti dušu ka Pravom putu i osvetliti odluke čak i kada ljudsko znanje nije dovoljno.