Ova jednostavna, ali bogata poslastica od suvih smokava, grožđa i oraha idealna je za dane posta na vodi – bez šećera, brašna i ulja, a puna prirodne slasti i hranljivih sastojaka.
U svetu prepunom modernih poslastica, ponekad je pravo osveženje vratiti se jednostavnim, iskonskim ukusima koji su vekovima hranili telo i dušu. Upravo takav je biblijski kolač od suvih smokava i grožđa, inspirisan drevnim pogačama koje se spominju u Svetom Pismu. Bez rafinisanih šećera i veštačkih dodataka, ovaj recept otkriva kako su naši preci u skromnim sastojcima nalazili bogatstvo ukusa i snagu za duge puteve.
U toplini biblijskih predela, među vinogradima i smokovnjacima drevnog Izraela, suvo voće nije bilo tek obična namirnica – bilo je simbol Božjeg blagoslova, izvor snage za dug put i dar zahvalnosti. I dok savremeni svet obiluje raznim slatkišima, postoji nešto duboko uzvišeno u jednostavnim, iskonskim ukusima koje su poznavali proroci, carevi i putnici drevnih vremena.
Shutterstock
Suve smokve
U Svetom pismu ne nalazimo precizan recept za biblijski kolač, ali nalazimo da su suve smokve i grožđe koristili još starozavetni Izraelci. Tako u Prvoj knjizi Samuilovoj (25:18) čitamo kako je Avigaila, u znak pomirenja i darežljivosti, donela Davidu i njegovim ljudima obilje hrane, među kojom su se nalazile i grude od suvog grožđa i smokava. Ove pogače nisu bile samo slatka poslastica, već i hrana koja je hranila tela i duh onih koji su koračali Božjim putevima.
Priprema ovakvih jednostavnih kolača bila je deo svakodnevice. Smokve i grožđe su se gnječili i oblikovali u grude, bez ikakvih dodataka – same po sebi, bile su dovoljno slatke i hranljive. Ova skromna, ali moćna hrana bila je saputnik mnogih na dugim putovanjima, kao što su Izraelci nosili manu kroz pustinju, oslanjajući se na Božju milost.
Danas, u duhu ove drevne mudrosti, možemo pripremiti kolač koji će nas vratiti korenima i podsetiti na jednostavnost i bogatstvo ukusa koje nam daruje priroda. Ove kuglice od suvih smokava i grožđa jesu omaž biblijskim pogačama, a uz dodatak oraha i cimeta, koji se takođe pominju u Bibliji, donose notu savremenog uživanja.
Sastojci:
• 200 g suvih smokava
• 100 g suvog grožđa
• 100 g oraha
• 1 kašičica cimeta
• 1 kašika meda (po želji)
• mleveni orasi za valjanje (po želji)
Shutterstock/LARISA DUKA
Kuglice od suvih smokava i grožđa
Priprema:
Suve smokve potopite u toplu vodu na 10-15 minuta kako bi omekšale. Zatim ih dobro ocedite i isecite na sitnije komade.
U seckalici ili blenderu sameljite orahe, a zatim dodajte suve smokve, suvo grožđe i cimet. Miksajte dok ne dobijete lepljivu smesu. Ako je potrebno, dodajte kašiku meda da sve bolje poveže. Rukama oblikujte male kuglice i po želji ih uvaljajte u mlevene orahe. Kuglice stavite u frižider na najmanje 30 minuta da se stegnu.
Ova zdrava i hranjiva poslastica je simbol večne mudrosti – da je u jednostavnim stvarima skrivena najveća radost. Neka nas podsete na reči Gospoda, koji nas uči da živimo skromno, ali s verom, jer „ne živi čovek samo o hlebu, nego o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih“ (Matej 4:4).
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Umesto traženja zamena za slatkiše kojima smo navikli da se prejedamo, post je prilika da se vratimo iskonskim vrednostima – skromnosti, jednostavnosti i hrani koja donosi blagostanje. Ovaj brz i zdrav kolač prava je riznica hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava!
Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
U emotivnoj besedi povodom 24. marta, poglavar Srpske pravoslavne crkve je pozvao narod na ljubav, pokajanje i zajedništvo, podsećajući na nevine žrtve i duboke tragedije kroz koje je srpski narod prošao, naglašavajući da je prava snaga u praštanju i pomirenju.
Otac Evgenije navodi primere nesuglasica, rana iz prošlosti i nerazumevanja bližnjih s kojima se susretao tokom svoje službe. Otkriva kako je, na samrtnom času svoje majke, sin učinio ono najvažnije – omogućio joj da ode s ovog sveta u miru, pomirena s Bogom i sobom.
Episkopnovobrdski smatra da mnogi Albanci sa razlogom osećaju da te svetinje pripadaju i njima, zato što se u velikom broju slučajeva neko od njihovih predaka, kao pravoslavni Srbin, molio u tim svetinjama.
Nakon četiri godine pravnih bitki, manastir Odhigitrija je uspešno iselio stočare koji su odbijali napustiti zemljište, dok je otac Parfenios razjasnio optužbe na račun manastira.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.
Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Nakon četiri godine pravnih bitki, manastir Odhigitrija je uspešno iselio stočare koji su odbijali napustiti zemljište, dok je otac Parfenios razjasnio optužbe na račun manastira.
Sveta Ksenija Petrogradska je, kroz svoj podvig jurodivosti i čudotvorstva, tajno doprinosila izgradnji crkve Smolenske majke Božije, noseći cigle noću, što su radnici otkrili tek kada su je zatekli pri tom činu, a njen dar prozorljivosti i čuda i dalje pomažu ljudima u nevolji.
Emotivni stihovi autorke Dragane D. Mirković u izvođenju mlade Jane Koprivice promoviše humanitarnu inicijativu "Dom za mame", donoseći poruku nade i vere za sve žene u teškim životnim okolnostima.
Portal Religija.rs posetio je Kućance, rodno mesto patrijarha Pavla, gde nas je dočekao protojerej Dragan Gaćeša i ispričao neispričane priče o blaženopočivšem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, koga ovde već proslavljaju kao sveca.
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Emotivni stihovi autorke Dragane D. Mirković u izvođenju mlade Jane Koprivice promoviše humanitarnu inicijativu "Dom za mame", donoseći poruku nade i vere za sve žene u teškim životnim okolnostima.