ZABORAVLJENO BLAGO KOJE VRAĆA ENERGIJU I TOPLINU NA TRPEZU: Posni bolonjeze od sočiva – ukus koji osvaja srca!
Ukusna i hranljiva alternativa klasičnom sosu, spoj sočiva, začina i paradajz sosa donosi bogatstvo ukusa i savršen balans tokom posta.
Spoj dimljene ribe, pšenice i oraha u ovom jelu pretvara običan postni obrok u svečani doživljaj koji okuplja porodicu za stolom.
U danima posta kada je dozvoljena riba, trpeza pravoslavnih domova postaje posebno bogata mirisima koji u sebi nose sećanje na detinjstvo, dom i Božiju blagodat. Tada se na stolu nalaze jela koja nas podsećaju na to da post nije vreme oskudice, već vreme skromnosti ispunjene zahvalnošću i radošću.
Među takvim jelima posebno mesto zauzimaju posne punjene paprike sa dimljenim šaranom, pšenicom i orasima – spoj plodova reke, njive i stabla, u kojem svaki zalogaj osvećuje telo i greje dušu. Ovo jelo svedoči o mudrosti predaka koji su znali da i u danima posta, kada je riba dozvoljena, treba pripremati hranu sa ljubavlju i u miru, kao dar Bogu i utehu ukućanima, jačajući zajedništvo za trpezom dok srce tiho uznosi molitvu.
Sastojci:
• 10 svežih paprika
Priprema:
Skuvajte pšenicu (kao za žito) u slanoj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Na ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte rendanu šargarepu i kratko dinstajte.
Sklonite sa vatre, umešajte sitno iseckanog dimljenog šarana, kuvanu pšenicu i seckane orahe. Posolite, pobiberite, dodajte beli luk i peršun, promešajte da se sjedini.
Paprike napunite filom i poređajte u podmazan pleh. Prelijte blagim rasolom (voda, limunov sok, malo ulja, začin) ili samo pospite limunovim sokom i uljem. Pecite u rerni na 180°C oko 35 minuta dok se paprike lepo ne zapeku.
Ukusna i hranljiva alternativa klasičnom sosu, spoj sočiva, začina i paradajz sosa donosi bogatstvo ukusa i savršen balans tokom posta. Otkrijte kako monasi iz Hilandara pripremaju jedno od najukusnijih jela pravoslavne trpeze – bogato, mirisno i hranljivo, idealno za svaku priliku. Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta. Kombinacija skromnih sastojaka može doneti pravo bogatstvo ukusa – ovaj recept spaja hrskavi krompir i sočan pasulj, uz aromatične začine koji obogaćuju svaki zalogaj. U danima posta kada je riba dozvoljena, trpeza može da zasija jednostavnošću - uz kuvanu ribu s mladim povrćem i mirođijom, po receptu iz manastirske kuhinje koji spaja ukus i smirenje. Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
• 300 g očišćenog dimljenog šarana (sitno iseckanog)
• 150 g kuvane pšenice (žito)
• 100 g seckanih oraha
• 2 glavice crnog luka
• 2 šargarepe (rendane)
• 1 veza peršuna
• 50 ml ulja
• so, biber, suvi biljni začin
• po želji 2-3 čena belog luka sitno seckana
• sok od jednog limuna

ZABORAVLJENO BLAGO KOJE VRAĆA ENERGIJU I TOPLINU NA TRPEZU: Posni bolonjeze od sočiva – ukus koji osvaja srca!
NEODOLJIVE SUVE PUNJENE PAPRIKE PO STAROM MANASTIRSKOM RECEPTU OCA GAVRILA: Posna gozba koja osvaja na prvi zalogaj
PROBAJTE SAVRŠEN, PREUKUSAN NEDELJNI POSNI RUČAK: Manastirska supa, pljeskavice od patlidžana i leblebije uz hrskavi pomfrit
NEOBIČAN UKUSAN POSNI RUČAK OD OBIČNIH SASTOJAKA: Neodoljivi spoj pečenog krompira i pasulja osvaja na prvi zalogaj
ZABORAVITE NA PRŽENU RIBU: Probajte manastirski recept koji dušu hrani, a stomak raduje
UKUS SA SVETE GORE KOJI SE NE ZABORAVLJA: Posna gozba po receptu iz srca svetootačke tradicije
Recept koji kombinuje ukus, kreativnost i hranljive sastojke, pretvarajući trpezu u posnu porodičnu gozbu.
Losos na spanaću, crni pasulj i krompir iz rerne – ovo blagosloveno i bogato jelo zasitiće svakoga i uneće radost u svaki dan posta.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
Ovaj delikatesan namaz spaja bogate ukuse svežeg povrća, ribe i maslinovog ulja sa osvežavajućim dodirom limuna, stvarajući savršen dodatak za prepečeni hleb ili slane korpice.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Ajeti 50:15-16, izdvojeni za 15. novembar, podsećaju na neprekidnu Božiju pažnju i moć stvaranja, izazivajući razmišljanje o odgovornosti, sudbini i unutrašnjem životu svakog čoveka.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
Od modelinga i Jutjuba do neočekivane hirotonije, brzog raščinjenja i hapšenja koje je otvorilo „Pandorinu kutiju“ - šta krije telefon oca Partenija i kako bi njegovi podaci mogli da razotkriju čitavu kriminalnu strukturu.