Posni recepti 28.06.2025 | 10:31

OVE PUNJENE PAPRIKE MORATE PROBATI, NIKO NE VERUJE DA SU POSNE: Očaravajući ukus dimljenog šarana sa žitom i orasima

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OVE PUNJENE PAPRIKE MORATE PROBATI, NIKO NE VERUJE DA SU POSNE: Očaravajući ukus dimljenog šarana sa žitom i orasima
freepik

Spoj dimljene ribe, pšenice i oraha u ovom jelu pretvara običan postni obrok u svečani doživljaj koji okuplja porodicu za stolom.

U danima posta kada je dozvoljena riba, trpeza pravoslavnih domova postaje posebno bogata mirisima koji u sebi nose sećanje na detinjstvo, dom i Božiju blagodat. Tada se na stolu nalaze jela koja nas podsećaju na to da post nije vreme oskudice, već vreme skromnosti ispunjene zahvalnošću i radošću.

Među takvim jelima posebno mesto zauzimaju posne punjene paprike sa dimljenim šaranom, pšenicom i orasima – spoj plodova reke, njive i stabla, u kojem svaki zalogaj osvećuje telo i greje dušu. Ovo jelo svedoči o mudrosti predaka koji su znali da i u danima posta, kada je riba dozvoljena, treba pripremati hranu sa ljubavlju i u miru, kao dar Bogu i utehu ukućanima, jačajući zajedništvo za trpezom dok srce tiho uznosi molitvu.

Sastojci:

• 10 svežih paprika
• 300 g očišćenog dimljenog šarana (sitno iseckanog)
• 150 g kuvane pšenice (žito)
• 100 g seckanih oraha
• 2 glavice crnog luka
• 2 šargarepe (rendane)
• 1 veza peršuna
• 50 ml ulja
• so, biber, suvi biljni začin
• po želji 2-3 čena belog luka sitno seckana
• sok od jednog limuna

freepik
Ovo jelo svedoči o mudrosti predaka koji su znali da i u danima posta, kada je riba dozvoljena, treba pripremati hranu koja jača zajedništvo za trpezom 

 

Priprema: 

Skuvajte pšenicu (kao za žito) u slanoj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Na ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte rendanu šargarepu i kratko dinstajte. 

Sklonite sa vatre, umešajte sitno iseckanog dimljenog šarana, kuvanu pšenicu i seckane orahe. Posolite, pobiberite, dodajte beli luk i peršun, promešajte da se sjedini. 

Paprike napunite filom i poređajte u podmazan pleh. Prelijte blagim rasolom (voda, limunov sok, malo ulja, začin) ili samo pospite limunovim sokom i uljem. Pecite u rerni na 180°C oko 35 minuta dok se paprike lepo ne zapeku.