Posni recepti 06.07.2025 | 10:57

POSNI RUČAK DOSTOJAN NAJVEĆIH SVETKOVINA: Obrok kao sa carskih dvorova oduševiće celu porodicu, a gosti će vam tražiti recept

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNI RUČAK DOSTOJAN NAJVEĆIH SVETKOVINA: Obrok kao sa carskih dvorova oduševiće celu porodicu, a gosti će vam tražiti recept
shutterstock/Azra H

Losos na spanaću, crni pasulj i krompir iz rerne – ovo blagosloveno i bogato jelo zasitiće svakoga i uneće radost u svaki dan posta.

U danima praznika i svečanih prilika tokom velikih postova, kada duša traži smirenje, a telo blagoslovenu snagu za molitvu i trud, posna trpeza dobija posebno mesto u našim domovima. Dok se odričemo mrsne hrane u znak pokajanja i poslušnosti, Gospod nam u svojoj ljubavi daje obilje darova iz mora i zemlje. Upravo zato ovakav ručak – filet lososa na ćušpajzu od spanaća, uz crni pasulj i pečeni krompir – postaje istinski praznični blagoslov, kojim hranimo telo, a srce uznosimo u zahvalnosti Onome koji nas svakodnevno daruje iz Svoje neiscrpne riznice.

freepik
Losos

 

FILET LOSOSA NA SPANAĆU

Sastojci:

4 fileta lososa (oko 150–200 g svaki, bez kože ili sa kožom po želji)
So, biber
Maslinovo ulje (2 kašike)
2 čena belog luka (sitno iseckana)
Sok od pola limuna
Rendana korica limuna (opciono, za svežinu)

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C (gornji i donji grejač). Operite filete lososa i osušite ih papirnim ubrusom. Premažite svaki filet s malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite sa svih strana. Po vrhu rasporedite sitno iseckan beli luk i nekoliko kapi limunovog soka. Položite filete u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12–15 minuta, u zavisnosti od debljine fileta. Fileti su gotovi kada se lako razdvajaju viljuškom, a iznutra su svetloružičasti.

Nakon pečenja, pokapajte ih ostatkom limunovog soka i, po želji, pospite rendanom koricom limuna za dodatnu aromu.

freepik
Spanać

 

SPANAĆ (POSNI ĆUŠPAJZ)

Sastojci:

500 g svežeg spanaća (ili 300 g zamrznutog)
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
So, biber
100 ml biljne pavlake
Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)

Priprema:

Ako koristite svež spanać, operite ga i očistite. Blanširajte ga u ključaloj vodi 1 minut, ocedite i prelijte hladnom vodom, pa ponovo ocedite. U dubljoj tiganj-šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckan beli luk i propržite 20 sekundi. Dodajte spanać i biljnu pavlaku, posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića. Mešajte nekoliko minuta dok višak tečnosti ne ispari i dok spanać ne postane kremast.

freepik
Crni pasulj

 

CRNI PASULJ

Sastojci:

250 g crnog pasulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1–2 čena belog luka
So, biber
1 kašičica aleve paprike
Lovorov list
Maslinovo ulje

Priprema:

Možete koristiti crni pasulj iz konzerve, a ako ga sami pripremate - potopite ga u vodu preko noći. Ocedite vodu, nalijte novu i stavite da se kuva. Dodajte lovorov list. Kada omekša (oko 45–60 minuta), na posebnom tiganju propržite sitno iseckan crni luk, šargarepu i beli luk na maslinovom ulju. Ubacite skuvan pasulj, dodajte so, biber i alevu papriku. Kratko propržite sve zajedno, dolivajući malo vode ako želite više safta.

freepik
Pečeni krompir

 

PEČENI KROMPIR

Sastojci:

1 kg mladog krompira (baby krompirića) ili običnog krompira
Maslinovo ulje
So, biber
Suvi začin (origano, ruzmarin ili timijan po želji)

Priprema:

Operite krompir. Ako je baby, prepolovite ga; ako je običan, iseckajte na četvrtine. Blanširajte u ključaloj vodi 10–15 minuta, pa ocedite. Stavite u pleh, prelijte maslinovim uljem, začinite solju, biberom i začinima po želji. Pecite u rerni na 200°C oko 25–30 minuta dok ne porumeni i ne postane hrskav.

SERVIRANJE

Na tanjir stavite sloj kremastog spanaća. Na spanać položite filet pečenog lososa. Dodajte porciju crnog pasulja sa strane. Rasporedite hrskave pečene krompiriće oko ribe.