Posni recepti 03.02.2025 | 22:17

POSNA PICA IDEALNA ZA LJUBITELJE AUTENTIČNIH UKUSA: Umetnost jednostavnosti koju morate probati

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNA PICA IDEALNA ZA LJUBITELJE AUTENTIČNIH UKUSA: Umetnost jednostavnosti koju morate probati
Shutterstock

Tradicionalna posna pica sa Kikladskih ostrva u Grčkoj, uz minimalan broj sastojaka: paradajz, crni luk, origano i, naravno, obilno maslinovo ulje – osvaja ukusom.

Sastojci (za 1 picu prečnika oko 38 cm):

Za testo:

350 g brašna za sve namene

10 g svežeg kvasca

280 ml mlake vode

1 kašičica šećera

1/3 kašičice soli

80 ml maslinovog ulja

Za preliv:

2 crna luka, isečena na tanke kolutove

2 kašike paradajz pirea

1 kašičica origana

10 crvenih maslina

1 kašičica krupne soli

100 ml maslinovog ulja

malo sitne soli, biber

Shutterstock
Posna pica sa lukom je tradicionalni specijalitet sa Kikladskih ostrva u Grčkoj

Priprema:

U maloj činiji izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, promešajte dok se sve ne sjedini, i ostavite sa strane oko 10 minuta da se smesa blago naduje.

U velikoj i dubokoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, smesu sa kvascem i maslinovo ulje, i mesite oko 5 minuta dok ne dobijete mekanu i elastičnu masu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane, u toplom okruženju oko 1 sat.

U maloj činiji pomešajte paradajz pire sa 40 ml vode. Dodajte 40 ml maslinovog ulja, malo sitne soli i sveže mlevenog bibera, pa sve dobro promešajte kašikom.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, bolje u režimu sa ventilatorom. Podmažite 30 ml maslinovog ulja pleh prečnika oko 38 cm (ili pleh iz rerne). Testo razvucite rukama na prečnik oko 38 cm i prenesite u pleh.

Ravnomerno rasporedite smesu od paradajz pirea koristeći leđa kašike. Pospite lukom, rasporedite ravnomerno masline i prelijte preostalim maslinovim uljem.

Pospite origanom, krupnom solju i sveže mlevenim biberom, i pecite oko 20 minuta na donjoj polici rerne, dok luk ne postane blago karamelizovan na površini, a testo ne dobije zlatnu boju i odozdo.

Proverite podizanjem jednog kraja pice. Izvadite iz rerne i poslužite ovaj posni obrok autentičnog ukusa.