Rimokatolički poglavar je nakon sastanka sa vatikanskim Odeljenjem za kanonizaciju obodrio i drugo čudo prerano preminulom mladiću, koji je stekao svetsku popularnost na internetu, čime su se stekli uslovi da bude kanonizovan.
Tinejdžer, koga zbog veštine u širenju učenja katoličke crkve putem interneta nazivaju “Božijim influenserom”, na putu je da postane svetac. Karlo Akutis, koji je preminuo 2006. kada je imao svega 15 godina, mogao bi postati prvi milenijalac (osoba rođena između ranih 1980-ih i kasnih 1990-ih) koji će biti kanonizovan.
Ovo odluka usledila je nakon što je papa Franja prerano preminulom mladiću Karlu Akutisu pripisao drugo čudo. Reč je o izlečenju studenta u Firenci, koji je imao krvarenje u mozgu nakon povrede glave. Karlo Akutis je beatifikovan (što je prvi korak ka svetosti) 2020. godine, nakon što mu je pripisano prvo čudo - izlečenje brazilskog deteta od urođene bolesti pankreasa. Drugo čudo je odobrio papa nedavno, nakon sastanka sa vatikanskim odeljenjem za kanonizaciju. Međutim, još nije poznato kada će Karlo biti kanonizovan.
Catholic Press Photo / IPA / IPA / Profimedia
Karlo Akutis je rođen u Londonu, ali je detinjstvo proveo u Italiji, gde je preminuo nakon što mu je dijagnostikovana leukemija. Sahranjen je u Monci, a njegovo telo je premešteno u Asiz godinu dana nakon njegove smrti, gde se sada nalazi izloženo zajedno sa drugim relikvijama povezanim s njim.
Pored dizajniranja veb stranica za svoju parohiju i školu, postao je poznat po pokretanju veb stranice koja dokumentuje sva prijavljena euharistijska čuda, a koja je široj javnosti postala dostupna nekoliko dana pre njegove smrti. Nadimak “Božiji influenser” pripisan mu je posthumno, zbog njegovog rada.
Wikipedia
Da bi neka osoba postala pogodna za svetost, potrebno je da joj se pripišu dva čuda. A da bi se nešto bilo smatrano čudom, obično zahteva čin koji prevazilazi prirodne mogućnosti, kao što je iznenadno izlečenje teško obolelih. Poslednja kanonizovana osoba je Marija Antonia de Paz i Figueroa, poznata i kao Mama Antula, redovnica iz 18. veka koju je papa Franja proglasio svetom 11. februara 2024. godine, kada je postala prva argentinska svetica.
Sednica kojom je predsedavao patrijarh Porfirije bila je povod za parastos ktitorima, ali i snažno podsećanje na neugaslu želju srpskog naroda da na mestu stradanja nikne duhovni svetionik celog naroda.
Deca žude za direktnim kontaktom sa roditeljima, a ne za mobilnim telefonima ili crtaćima... I ono što je važno, deca ne smeju da budu pritiskana nikad, kaže iguman Petar.
Samo nekoliko meseci nakon što su obnovile liturgijsko jedinstvo, dve drevne patrijaršije, jerusalimska i antiohijska, ponovo su u sukobu zbog jurisdikcije u Kataru.
Hodočasnici se za put pripremaju postom i molitvom, uvek odlaze s blagoslovom srpskog patrijarha, a najbolji period da se poseti Jerusalim je na Preobraženje Hristovo
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Kako je naglasio, to se pre svega može postići ulaganjem u porodicu, zasnovanu na stabilnoj zajednici između muškarca i žene, "malo, ali pravo društvo, a pre svega građansko društvo".
U nedelju je telefonom razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i pomenuo „patnju voljenog ukrajinskog naroda“ u svom prvom nedeljnom blagoslovu na Trgu Svetog Petra.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.