Aktuelno iz SPC 25.09.2024 | 20:36

U SRPSKOJ SVETINJI BOGOSLUŽILI VLADIKE ČETIRI POMESNE CRKVE: Kako su Srbi iz Argentine proslavili slavu hiljadama kilometara od otadžbine

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
U SRPSKOJ SVETINJI BOGOSLUŽILI VLADIKE ČETIRI POMESNE CRKVE: Kako su Srbi iz Argentine proslavili slavu hiljadama kilometara od otadžbine
Foto: SPC/Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice okupili su se episkopi iz Srbije, Rusije, Libana i Argentine, služeći svetu liturgiju koja je ujedinila pravoslavne vernike iz cele Južne Amerike.

Pod svetim svodovima Srpskog pravoslavnog sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu, ovogodišnja slava bila je svedočanstvo duhovnog jedinstva, koje prevazilazi geografske granice i spaja vernike pravoslavne vere iz različitih krajeva sveta. Iako udaljeni hiljadama kilometara od matice Srpske pravoslavne crkve, vernici u Argentini, zajedno sa predstavnicima nekoliko pomesnih pravoslavnih crkava, proslavili su praznik u duhu jedinstva i ljubavi prema Bogu.

Foto: SPC/Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička
Vladika Kirilo

Svečanu liturgiju služio je vladika Buenos Ajresa i južno-centralne Amerike Kirilo, a sasluživali su mu mitropolit Buenos Ajresa i cele Argentine, Antiohijske patrijaršije, Jakov, episkop Karakasa i Južne Amerike, Ruske zagranične pravoslavne crkve, Jovan, kao i episkop Buenos Ajresa i Južne Amerike, Moskovske patrijaršije, Leonid. Pod jednim svodom, arhijereji iz različitih crkvenih jurisdikcija ujedinili su se u službi, šaljući snažnu poruku o tome kako vera prevazilazi sve granice, bilo nacionalne, bilo geografske.

- Zaista je važno da učestvujemo u ovakvim proslavama u kojima se svi ujedinjujemo u istoj Crkvi,“ naglasio je mitropolit Jakov u svojoj besedi i dodao:

- Svi smo mi došli sa raznih strana: iz Srbije, Rusije, Libana, Argentine, ali svi mi delimo istu pravoslavnu veru. Crkva je iznad nacionalnosti.

Foto: SPC/Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička
Slava Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu

Svečanom bogosluženju prisustvovali su i mnogobrojni vernici, među kojima su bili i zvaničnici Srbije u Argentini – ambasador Republike Srbije Veljko Lazić, kao i otpravnik poslova Dejan Blagojević. Vernici su uzeli učešća u litiji oko hrama, noseći barjake, Jevanđelje i ikonu Rođenja Presvete Bogorodice, pre nego što su prisustvovali tradicionalnom činu osvećenja slavskog kolača.

Vladika Kirilo se tokom liturgije osvrnuo na suštinu praznika Rođenja Presvete Bogorodice, ističući veru i smirenje koje su pokazali njeni roditelji, Sveti Joakim i Ana, kroz mnoge životne nedaće:

- Njihova vrlina smirenja je kruna svih vrlina. Bog daruje blagodat kada je prisutno smirenje, a upravo tu obilnu blagodat vidimo u ličnosti Djeve Marije.

Foto: SPC/Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička
Vernici u porti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice 

Slavska svečanost nastavila se u parohijskoj sali, gde su okupljeni vernici, monaštvo i sveštenstvo uživali u svečanom ručku. Članovi Crkveno-upravnog odbora hrama, zajedno sa igumanijom Manastira Svetog Save, mati Marijom, pripremili su bogatu trpezu, a ambijent u crkvi i sali bio je ispunjen radošću i zahvalnošću.

Ambasador Lazić je istakao značaj okupljanja srpske zajednice u Buenos Ajresu, rekavši:

- Velika mi je čast da učestvujem u slavskoj proslavi i veoma sam radostan što se okupio veliki broj ljudi. Ambasada Srbije je uvek spremna da sarađuje sa vama.

Ove godine, slavska proslava bila je više od liturgijskog obeležavanja – bila je simbol nade, vere i zajedništva, koja ujedinjuje pravoslavce širom sveta, podsećajući nas da Crkva nema granice i da njeno srce kuca u svakom kutku sveta, gde god da se vernici okupe da proslave svoje praznike u ime Gospoda.