Duhovna riznica 13.06.2024 | 20:08

RELIGIOZNI ČIN KOJI SLAVI PORODICU: Postoji li garantni list na osveštavanje doma?

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
RELIGIOZNI ČIN KOJI SLAVI PORODICU: Postoji li garantni list na osveštavanje doma?
Printscreen/Youtube

Rektor Niške bogoslovije, protojerej Dejan Krstić objašnjava da to da li će se blagoslov Božji zadržati na kući i ukućanima, ne zavisi od sveštenika ili molitve, nego od toga da li se trudimo da živimo po jevanđelskim zapovestima.

U pravoslavnoj tradiciji običaj osveštavanja doma predstavlja ritual koji je duboko ukorenjen u duhovnom nasleđu i kulturi srpskog naroda. Datira još iz srednjeg veka i deo je bogate srpske tradicije koja se prenosi s kolena na koleno kao vitalan deo života vernika, podsećajući ih na važnost vere, porodičnih vrednosti i zajedništva u duhu pravoslavlja. Ovaj običaj predstavlja spoj vere, porodičnog zajedništva i poštovanja prema Božijem blagoslovu za dom i ukućane. Osveštavanje se obično vrši na praznik Bogojavljenja, 19. januara, kada sveštenik dolazi u domove vernika kako bi blagoslovio domaćinstva. Prilikom osveštavanja, sveštenik osvećuje vodicu uz molitvu za zdravlje, sreću, blagostanje i Božiji blagoslov nad domom i porodicom. Vernici obično pripremaju sveću, žito, med, vino i ikonu za ovaj svečani čin.

Printscreen/Rtv Mlava
Osveštavanje doma

Osveštavanje doma nije samo religiozni čin, već predstavlja i priliku za okupljanje porodice i slavi zajedništvo. Posle osveštavanja, domaćini obično goste sveštenika i druge goste svoje kuće uz bogatu trpezu i gostoprimstvo.

Osim na Bogojavljenje, osveštavanje kuća može se obaviti i u druge dane, posebno uoči važnih događaja poput porodične krsne slave, venčanja, rođenja deteta. Ovaj običaj podseća vernike na važnost Božijeg blagoslova u njihovim životima i na potrebu za duhovnim vođstvom u svakodnevnom životu.

Freepik
Porodična domaćinstva osveštavaju dom na Bogojavljenje, ali i drugim povodom

- Često me ljudi pozivaju da im osveštam dom. Posle osvećenja stana, ili kuće, imam običaj da se malo našalim sa njima, da im dam jednu pouku, ali u pomalo šaljivom obliku. Pitam ih, kada dovedu nekog majstora u kuću da popravi šporet ili veš mašinu, da li je pošteno da im on posle urađenog posla da neki garantni list. Ako se popravljeni uređaj pokvari u nekom roku, majstor će ponovo doći i besplatno izvršiti popravku. Kada osveštam stan ili kuću, nažalost, ne mogu dati garanciju na to. Ne zbog toga što sumnjam da li je Bog poslao blagoslov i blagodat svoju i osveštao taj dom. Verujem čvrsto da Bog odgovara pozitivno na molitvu mene kao sveštenika i njih kao ukućena koji su me pozvali. Verujem da je Bog poslao svoju blagodat i blagoslov na dom u kome oni žive. – prenosi “Živa reč” izjavu rektora Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija privremeno smeštene u Nišu, protojereja Dejan Krstić, koji potom ističe:

- To da li će blagoslov Božji ostati i zadržati se i na njima i u domu, ne zavisi ni od mene, ni od molitve, a ni od Boga. Zavisi isključivo od toga kako živite u svom domu. Ako se budete trudili da živite po jevanđelskim, Hristovim zapovestima, ukoliko se budete trudili da u svome životu ispunjavate volju Božju, budite sigurni, blagoslov Božji će biti i na vama. A ako je blagoslov Božiji na vama, onda će biti i na mestu na kome živite i biće na svima onima koji su sa vama i koji dolaze u kontakt sa vama. Međutim, ukoliko vi svojim životom budete oterali blagodat Božju od sebe, onda za to što blagoslova Božjeg nema na vama i na vašem domu, ne možete kriviti nikoga osim sebe same.