Duhovna riznica 17.06.2024 | 12:35

ODGOVOR PRAVOSLAVLJA NA DŽENDERIZAM: Jesu li pol i rod u saglasju, ili ostavljaju mogućnost sukoba sa samim sobom?

Izvor: Misija.srb
ODGOVOR PRAVOSLAVLJA NA DŽENDERIZAM: Jesu li pol i rod u saglasju, ili ostavljaju mogućnost sukoba sa samim sobom?
Shuterstock

U Domu omladine Beograda, 18. juna 2024. godine u 19 časova, održaće se panel diskusija čiji će učesnici iz oblasti teologije, psihijatrije, biologije i hirurgije razmatrati složene odnose između pola i roda, dajući odgovore na pitanja o jednoj od najaktuelnijih tema današnjice.

U Domu omladine Beograda, 18. juna 2024. godine u 19 časova, održava se panel diskusija koja obećava duboko i sveobuhvatno istraživanje tema pola i roda. Odsek za dijalog u javnoj sferi Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, u saradnji sa Biblijskim kulturnim centrom, organizuje intrigantnu panel diskusiju na temu „Pol i rod (gender) – jedna ili dve stvarnosti, saglasje ili mogućnost sukoba sa samim sobom?“

Ovaj događaj okuplja stručnjake iz različitih oblasti kako bi rasvetlili složene odnose između pola i roda, te istražili kako se ova pitanja reflektuju na individualnom i društvenom nivou. U vremenu kada se pojmovi pol i rod sve češće preispituju i redefinišu, panel diskusija će ponuditi platformu za promišljanje i razmenu mišljenja.

Printscreen/Youtube/
Đakon dr Aleksandar Milojkov biće moderator diskusije

Diskusiju će moderirati đakon dr Aleksandar Milojkov, koordinator Odseka za dijalog u javnoj sferi Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Panelisti su renomirani stručnjaci: jerej Stevan Jovanović, teolog i zamenik predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke; dr Biljana Pirgić, dečiji psihijatar, dečiji i adolescentni psihoterapeut i psihoanalitičar; dr Aleksej Tarasjev, naučni savetnik na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, koji će govoriti o biološkim osnovama pola i roda; dr Marko Benčić, specijalista dečije hirurgije i član Beogradskog centra za urogenitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, koji će deliti svoja iskustva u hirurgiji rodnog usklađivanja.

Printscreen/X/Стеван Јовановић
Teolog, jerej Stevan Jovanović biće jedan od panelista 

Teme koje će biti obuhvaćene tokom diskusije uključuju definisanje i razlikovanje pola i roda, rodnu disforiju, te kritički osvrt na koncept roda. Ovaj događaj nije samo akademska rasprava, već i prilika za sve prisutne da se uključe u dijalog i postave pitanja koja se tiču njihovih sopstvenih razmišljanja i iskustava