Aktuelno iz SPC 17.06.2024 | 16:37

OBNOVLJEN HRAM KOJI JE PROŠAO GOLGOTU: Osveštana stogodišnja svetinja u selu Kopjenica, pored Ključa

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka
OBNOVLJEN HRAM KOJI JE PROŠAO GOLGOTU: Osveštana stogodišnja svetinja u selu Kopjenica, pored Ključa
SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka

Na Nedelju svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, episkop bihaćko-petrovački Sergije predvodio je svečano osvećenje hrama Silaska Svetog Duha na Apostole, donoseći blagoslove i nadu vernicima ovog kraja

Episkop bihaćko-petrovački Sergije posetio je pitomo selo Kopjenicu, pored Ključa u severozapadnoj Bosni i Hercegovini, kako bi osvetio obnovljeni Hram Silaska Svetog Duha na Apostole. Na Nedelju svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, svečana atmosfera i duh zajedništva prožimali su svaki kutak ovog sela, dok su sveštenstvo i verni narod, zajedno sa protonamesnikom Nemanjom Rosićem, nadležnim parohom, dočekali svog episkopa sa radošću i poštovanjem.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Hram Silaska Svetog Duha na Apostole

Kumovi hrama, Dragan i Slavica Marinković sa decom Magdalenom i Marijom, zajedno sa sabranim vernicima, prisustvovali su ovom svečanom činu, ispunjeni osećajem ponosa i duhovne radosti. U svom obraćanju, protonamesnik Nemanja Rosić srdačno je pozdravio episkopa Sergija i poželeo mu dobrodošlicu, ističući značaj obnove ovog svetog hrama za zajednicu.

Episkop Sergije obratio se okupljenima sa toplim rečima:

Ovaj hram izgrađen je 1924. godine i prošao je kroz golgotu u Drugom svetskom ratu, pa u ovom otadžbinskom ratu. Nadamo se da neće više doživeti sudbinu koju je doživljavao, kao i drugi hramovi, ali i bogomolje drugih naroda.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Vladika Sergije

Vladikine reči podsetile su na tešku prošlost, ali su takođe uneli nadu u mirnu i svetlu budućnost. U nastavku svoje besede, vladika Sergije  podsetio je na suštinu vere i molitve:

- Kada slavimo rođenje Hristovo, pevamo ”Slava Bogu na visini, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja.” Zaista, jeste došao mir među ovaj svet. Koliko god smo u prošlosti, pa i danas, imali stradanje i nevolje, nažalost, toga će biti i u budućnosti. Vidimo da ovaj svet ide strmo. Jedini odgovor tome jeste to da oni koji su se udaljili od Boga, idu strmoglavo.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Čin osveštavanja Hrama Silaska Svetog Duha na Apostole

Njegove reči su duboko odjeknule među vernicima, podsećajući ih na važnost vere i zajedništva u suočavanju sa izazovima savremenog sveta. Obnovljeni hram Silaska Svetog Duha na Apostole u Kopjenici sada stoji kao simbol nade i duhovne snage, mesto gde će se vernici okupljati u molitvi, tražeći utehu i blagoslove.