Aktuelno iz SPC 17.06.2024 | 11:59

BEOGRAD DOSTOJANSTVENO ISPRATIO KIVOT SVETOG JUSTINA: Uz molitve i blagoslove, mošti Prepodobnog vraćene u manastir Ćelije

Izvor: SPC
BEOGRAD DOSTOJANSTVENO ISPRATIO KIVOT SVETOG JUSTINA: Uz molitve i blagoslove, mošti Prepodobnog vraćene u manastir Ćelije
SPC

U hramu Svetog Save na Vračaru, episkop valjevski Isihije služio je akatist, dok su hiljade vernika u molitvi prilazile kivotu svetitelja čije privremeno prisustvo u prestonici je donelo duhovnu utehu i radost.

Sa blagoslovom patrijarha Porfirija, Beograd je u nedelju predveče, 16. juna ispratio svete mošti Prepodobnog Justina Ćelijskog. U Hramu Svetog Save na Vračaru, u popodnevnim časovima, episkop valjevski Isihije služio je akatist pred moštima ovog velikog svetitelja. Uz njega su sasluživali protojereji-stavrofori Radivoj Panić i Stojadin Pavlović, kao i đakoni Siniša Duvnjak i Miodrag Oto.

SPC
Vernici celivaju mošti Svetog Justina Ćeliskog

Vladika Isihije, obraćajući se sabranom narodu, istakao je značaj ovog svečanog trenutka:

Neka je blagosloven ovaj nedeljni dan kada smo se udostojili da budemo sa našim Prepodobnim ocem Justinom i da njegovu posetu okončamo svečano akatistom i da ga dostojno ispratimo u svete Ćelije. Neka bi molitve svetitelja bile uvek sa nama, da se okupljamo u Ćelijama i da tražimo blagoslov, pomoć i isceljenje – rekao je vladika Isihije i doadao da ovom prilikom okupljenim vernicima prenosi blagoslove patrijarha, koji je blagoslovio posetu Prepodobnoga u prestonicu.

SPC
Vladika valjevski Ishije služio je akatist

Otkako su mošti Justina Ćelijskog izložene u hramu Svetog Save, posle veličanstvene Spasovdanske litije, hiljade vernika su neprekidno u molitvi pristupale na poklonjenje i celivanje. Njegovo prisustvo u Beogradu, iako privremeno, donelo je duhovnu utehu i radost mnogima koji su došli da se pomole i potraže blagoslov.

SPC
Kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog

Svete mošti su potom dostojanstveno ispraćene u manastir Ćelije kod Valjeva, gde će nastaviti da budu izvor duhovne snage i utehe za sve verne. Beograd je još jednom pokazao svoju ljubav i poštovanje prema svetitelju koji je svojom verom i učenjem ostavio neizbrisiv trag u srcima mnogih.