Aktuelno iz SPC 12.06.2024 | 18:15

VELIKI TRENUTAK ZA VERNIKE: U Beogradu svečano dočekane mošti Svetog Justina Ćelijskog

Autor: Saša Tošić
VELIKI TRENUTAK ZA VERNIKE: U Beogradu svečano dočekane mošti Svetog Justina Ćelijskog
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

U atmosferi ispunjenoj pobožnošću i duhovnim zanosom reke vernog naroda, kivot jednog od najcenjenijih srpskih svetitelja dočekan je u Vaznesenjskoj crkvi, gde je u molitvenom prisustvu patrijarha Porfirija episkop novobrdski Ilarion služio večernju molitvu sa petohlebnicom pred Vaznesenje Gospodnje.

U svečanoj i dostojanstvenoj atmosferi, mošti Svetog Justina Ćelijskog, jednog od najcenjenijih srpskih svetitelja, svečano su dočekane u Beogradu. Kivot sa moštima stigao je u pratnji episkopa valjevskog Isihija, a u Vaznesenjsku crkvu uneli su gardisti Vojske Srbije, uz prisustvo visokih crkvenih i državnih zvaničnika. Patrijarh Porfirije, uz prisustvo mnogobrojnih vernika, crkvenih velikodostojnika i predstavnika državnih institucija, predvodio je svečani doček kivota u porti Vaznesenjske crkve. Ovaj događaj, koji je obeležen velikom pobožnošću i duhovnim zanosom, predstavlja značajan trenutak za sve vernike.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
Kivot su u Vaznesenjsku crkvu uneli gardisti Vojske Srbije

Nakon svečanog dočeka kivota, episkop novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog u Vaznesenjskoj služio je večernju molitvu sa petohlebnicom u molitvenom prisustvu patrijarha Porfirija, mitropolita istočnoameričkog Nikolaja, prvojerarha Ruske Pravoslavne Zagranične Crkve, kao i arhijereja SPC i RZC.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
Vernici celivaju mošti Svetog Justina Ćelijskog

Okupljeni vernici imali priliku da se pomole pred moštima svetitelja koji je odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC 2. maja 2010. godine u Hramu Svetog Save kanonizovan u red svetitelja SPC kao Prepodobni Justin Ćelijski. Njegove mošti su 14. juna 2014. godine. prenete u crkvu manastira Ćelije, gde je od 1948. živeo svoje monaške dane.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
Patrijarh Porfirije i velikodostojnici SPC ispred kivota sa moštima Svetog Justina Ćelijskog u Vaznesenjskoj crkvi

Sutrašnji dan će takođe biti ispunjen duhovnim sadržajem kada će Beograd obeležiti svoju gradsku slavu, a kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog, čije svetovno ime je bilo Blagoje Popović, biće pronet ulicama prestonice na čelu Spasovdanske litije, sve do Hrama Svetog Save. Patrijarh Porfirije tom prilikom će služiti moleban i obratiti se okupljenom narodu prigodnom besedom.