Aktuelno iz SPC 13.06.2024 | 21:05

DAN SPASENJA I RADOSTI: U toku Spasovdanske litije, Beograd i pod oblacima zasijao u duhovnom jedinstvu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DAN SPASENJA I RADOSTI: U toku Spasovdanske litije, Beograd i pod oblacima zasijao u duhovnom jedinstvu
Tanjug/AP

Pod vođstvom patrijarha Porfirija, hiljade vernika proslavilo je Spasovdan krsnim hodom od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, noseći mošti Svetog Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice “Znamenje” u molitvi za mir i blagostanje.

Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, Beograd je, uprkos lošem vremenu i kiši, bio obasjan duhovnim sjajem slavske litije. Patrijarh Porfirije predvodio je ovu veličanstvenu povorku, koja se kretala od Vaznesenjske crkve do Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. U molitvenom hodu beogradskim ulicama i trgovima učestvovali su prvojerarh Ruske zagranične crkve mitropolit istočno-američki Nikolaj, mitropolit berlinski i nemački Marko, arhiepiskop montrealski i kanadski Gavrilo, kao i mnogi episkopi, sveštenici, đakoni i verni narod.

Tanjug/AP
Pripadnici Vojske Srbije nosili su kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog

Litija je krenula iz porte Vaznesenjske crkve, prolazeći ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, a mošti Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Znamenje” litijski su nošeni sa posebnim poštovanjem, dok je časni krst nosio Nikolaj Stanić iz Dervente, najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Tanjug/AP
Časni krst nosio je Nikolaj Stanić

Na trgu Slavija, služen je moleban, a patrijarh Porfirije pročitao je deo iz Jevanđelja, osveštavajući prostor i okupljene. Litija je potom nastavila Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde su učesnici konačno stigli, ispunjeni duhovnom radošću.

Tanjug/AP
Sveštenstvo i moaštvo SPC

Ova molitvena povorka nije okupila samo verni narod, već i predstavnike gradskih i državnih vlasti, članove svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, sve rodove Vojske Srbije i Policije, kao i učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola. Svi zajedno, ujedinjeni u molitvi, koračali su za mir i blagostanje.

Tanjug/AP
Mnogobrojni članovi folklornih društava učestvovali su u molitvenoj povorci

Po dolasku u Spomen-hram Svetog Save, prvojerarh SPC služio je akatist Prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom i održao nadahnutu besedu. - Danas je dan spasenja. Danas je dan slave i radosti. Danas je Spasovdan, dan Gospodnji, dan koji je dobio ime po Spasitelju našem -  rekao je patrijarh Porfirije, naglašavajući veličanstvo i značaj današnjeg praznika.

Tanjug/AP
U Spasovdanskoj litiji bili su i čelnici gradskih i državnih institucija

Znajući ovu istinu, naši sveti preci, Nemanjići, posvetili su najveće svetinje i zadužbine upravo Spasovdanu, zato što je to slava našeg prestonog grada, dan spasenja – Spasovdan“, istakao je.

Tanjug/AP
Patrijarh Porfirije celiva mošti Svetog Justina Ćelijskog

Nakon završetka bogosluženja, verni narod je pristupio na poklonjenje svetim moštima ave Justina i čudotvornoj ikoni Majke Božje, osveženi duhovnim blagoslovom i ispunjeni verom.