Praznici i sveci 14.06.2024 | 20:17

VERNICI SPC DANAS SA POBOŽNOŠĆU SLAVE SVETOG JUSTINA ĆELIJSKOG: U Hramu Svetog Save služen akatist svetitelju čija je duhovna zaostavština je trajno obogatila pravoslavnu misao

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VERNICI SPC DANAS SA POBOŽNOŠĆU SLAVE SVETOG JUSTINA ĆELIJSKOG: U Hramu Svetog Save služen akatist svetitelju čija je duhovna zaostavština je trajno obogatila pravoslavnu misao
SPC

Ova svečanost nije samo podsećanje na veliki duh jednog svetitelja, već i prilika da se kroz molitvu i zajedništvo ojača vera i ljubav prema Bogu, a prisustvo kivota sa njegovim moštima osvetlilo je srca prisutnih, donoseći im utehu i nadahnuće za život u veri i pravednosti.

Srpska pravoslavna crkva, sa velikom pobožnošću danas proslavlja Svetog Justina Ćelijskog. Mošti ovog svetitelja, u navečerje Spasovdana svečano su dočekane ispred Vaznesenjske crkve. Na dan Spasovdana, mošti Svetog ave Justina su pronete kroz ulice prestonice u velikoj Spasovdanskoj litiji, pronete do Hrama Svetog Save, gde će vernici imati priliku da im se poklone i celivaju do nedelje, 16. juna, do večernjih časova.

Tanjug/AP
Vernici celivaju mošti Svetog Justina

U 18 časova danas, u Hramu Svetog Save čitan je akatist Svetom avi Justinu, čije prisustvo u ovom svetom prostoru izaziva osećaj dubokog mira i duhovne radosti među prisutnima. Patrijarh Porfirije Svetog Justina smatra jednim od najvažnijih pravoslavnih teologa na svetu, koje je Srbija ikada imala, zajedno sa Svetim Nikolajem Ohridskim i Žičkim i počivšim vladikom Atanasijem. Njegovo teološko delo i duhovna zaostavština ne samo da su oblikovali pravoslavnu misao u Srbiji, već su ostavili dubok trag i na globalnom nivou.

Tanjug/AP
Mošti Svetog Justina Ćelisjsogg pronete su ulicama Beograda u Spasovdanskoj litiji

Sveti Justin Ćelijski, poznat po svom dubokom asketizmu i teološkoj učenosti, ostavio je za sobom dela koja su inspiracija mnogim generacijama pravoslavnih vernika. Njegovo prisustvo među nama kroz njegove svete mošti pruža priliku za molitveno osnaženje i duhovnu obnovu. Vernici iz svih krajeva zemlje okupljaju se kako bi mu odali počast, moleći za njegov blagoslov.

Tanjug/AP
Kivot sa moštima Svetog ave Justina

Sveti Justin Ćelijski upokojio se 7. aprila 1979. godine, a kanonizovan je 2. maja 2010. godine odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC, čime je zvanično postao deo reda srpskih svetitelja kao Prepodobni Justin Ćelijski. Njegove mošti su prenesene u crkvu manastira Ćelije 14. juna 2014. godine, a njihov dolazak u prestonicu povodom Spasovdana predstavlja izuzetnu čast i duhovni blagoslov za sve vernike.