Duhovna riznica 09.07.2024 | 20:56

PAVLINA RADOVANOVIĆ RASPLAKALA PRISUTNE NA VEČERI ZA KOSOVO I METOHIJU: Spoj duhovnosti, muzike i milosrđa u Herceg Novom

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PAVLINA RADOVANOVIĆ RASPLAKALA PRISUTNE NA VEČERI ZA KOSOVO I METOHIJU: Spoj duhovnosti, muzike i milosrđa u Herceg Novom
Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi

Na platou Hrama Svetog arhangela Mihaila, održan je emotivan humanitarni skup, na kojem su prikupljena sredstva namenjena Manastiru Ceranjsku Reku i porodici Stanković.

U samom srcu Herceg Novog, na trgu ispred Hrama Svetog arhangela Mihaila, održano je dirljivo humanitarno veče u organizaciji Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i Humanitarne organizacije “Svi za Kosmet” iz Beograda. U atmosferi ispunjenoj ljubavlju, milosrđem i solidarnošću, okupljeni su se udružili s plemenitim ciljem - da prikupe sredstva za Manastir Ceranjsku Reku na Kosovu i Metohiji.

Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi
Protojerej Nikola Todorović

Veče je započelo blagoslovom i toplim rečima starešine hrama, protojereja Nikole Todorovića, koji je istakao značaj zaveta cara Lazara, vezujući narod za sve nebesko i posvećujući veče deci sa Kosova i Metohije, kao i deci širom sveta koja pate i stradaju.

- Narod koji se opredelio za sve nebesko, opredelio je i nas zavetom i ovu našu decu koja su već sada bolja od nas. Ništa nema radosnije ni u crkvi, ni u porodici, kada su deca bolja od roditelja. Zato, pre svega, ovo veče je posvećeno deci sa Kosova i Metohije, deci širom planete, koja stradaju i pate. I mi nećemo, samo da se molimo za našu decu na Kosovu i Metohiji, ni samo ovde, ni u svim srpskim zemljama, nego ćemo se moliti za svu decu ovoga sveta - kazao je otac Nikola, čije su reči duboko odjeknule među prisutnima.

Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi
Publika na platou ispred Crkve Svetog arhangela Mihaila

Predsednik Humanitarne organizacije „Svi za Kosmet“ Zoran Ćirić, osvrnuo se na ciljeve ove humanitarne večeri. Podsetio je na priču o ocu Jovanu, koji je 2010. godine stigao u jednu porušenu svetinju na severu Kosova i Metohije, posvećenu Svetoj Petki.

- Svetinja je posvećena Svetoj Petki i odiše neverovatnim mirom, a naslanja se na tri albanska sela. Naš otac tamo širi ljubav i uspeva u tome. On je i njima tamo prijatelj i pomažu jedni drugima. Njemu treba pomoći - istakao je Ćirić, dodajući da je cilj prikupiti sredstva za uređenje porte i izgradnju potrebne infrastrukture oko crkve.

Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi
Nastup hora

Veče je bilo ispunjeno iskrenim emocijama i pesmom, a posebno je oduševljenje izazvao nastup mlade Pavline Radovanović iz Orahovca, koja je svojim jedinstvenim interpretacijama i anđeoskim glasom dirnula srca svih prisutnih, a nekima su oči zasuzile. Publika, među kojom su bili i predstavnici crkve i Opštine Herceg Novi, uživala je u njenoj muzici, koja je dodatno obogatila ovo duhovno iskustvo.

Prikupljena sredstva na ovoj humanitarnoj večeri biće usmerena za Manastir Ceranjsku Reku, kao i za pomoć porodici Stanković, koja živi u teškim uslovima, i za decu iz sela Cernice. Ćirić je podsetio na tragičnu sudbinu četvorogodišnjeg Miloša, koji je ubijen u tom selu, ističući važnost pomoći za izgradnju omladinskog centra i košarkaškog terena, kako bi mladi imali sigurno i lepo mesto za okupljanje i igru.

Printscreen/Youtube/Ne damo svetinje Herceg Novi
Pavlina Radovanović

Ovo veče, posvećeno ljubavi, veri i nadi, bilo je još jedan dokaz nepokolebljive solidarnosti i brige za bližnje, pokazujući da zajedno možemo učiniti mnogo za one kojima je pomoć najpotrebnija. Neka ovaj događaj bude podsticaj svima nama da se molimo i pomažemo, kako bismo stvorili bolji svet za decu i sve ljude dobre volje.