Duhovna riznica 09.07.2024 | 22:47

ČUVARI TRADICIJE BARANJSKIH SRBA U HRVATSKOJ: Lepota različitosti zasijala na Ivanjdanskim susretima u Belom Manastiru

Izvor: Eparhija osjeckopoljska i baranjska
Autor: Saša Tošić
ČUVARI TRADICIJE BARANJSKIH SRBA U HRVATSKOJ: Lepota različitosti zasijala na Ivanjdanskim susretima u Belom Manastiru
Eparhija osiječkopoljska i baranjska

Na ovom događaju ispunjenom duhovnošću i zajedništvom, episkop osiječkopoljski i baranjski Heruvim naglasio je značaj Baranje kao mesta gde se susreću različitosti koje se nadopunjuju, istakavši važnost očuvanja kulturnog i duhovnog nasleđa Srba u tom regionu.

Na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Ivanjdan, episkop osiječkopoljski i baranjski Heruvim prisustvovao je Ivanjdanskim susretima u organizaciji Etnološkog centra baranjske baštine. Ovaj događaj, ispunjen duhovnošću i zajedništvom, okupio je mnoge posetioce koji su došli da proslave i očuvaju bogato kulturno nasleđe Srba u Baranji.

Eparhija osiječkopoljska i baranjska
Episkop osiječkopoljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom

U svom nadahnutom obraćanju prisutnima, vladika Heruvim istakao je značaj Baranje kao svetog mesta gde se susreću Istok i Zapad, gde različitosti ne samo da koegzistiraju, već se i međusobno nadopunjuju.

- Baranja je sveto mesto, ovde se susreću Istok i Zapad, mesto susreta različitosti koje se ne suprotstavljaju nego se nadopunjuju. Srpski narod ispunjava ovaj prostor kulturom i tradicijom svoga nasleđa. Naše nasleđe nije malo niti beznačajno. Narod smo koji čuva svoj jezik i kulturu i trebamo se truditi neprestano da nas ovakve manifestacije uvek okupljaju.

Eparhija osiječkopoljska i baranjska
Ivanjdanski susreti u Belom Manastiru

Episkop Heruvim je dodatno naglasio važnost očuvanja svetinja u Baranji, koje svedoče o dugoj i bogatoj istoriji Srba na ovim prostorima.

- Potiču još od Svetoga Save, kao što je Manastir Brana, pa sve do drevnih crkava koje postoje na ovim prostorima. To su gradili naši preci, čuvali i negovali, sačuvali da bismo mi danas bili to što jesmo, pravoslavni Srbi, čuvari svoje tradicije.

Sedam godina zajedno sa vama svedočim krst Hristov, osećam vašu veru i postojanost, vašu želju da opstanete na ovim prostorima. Zato sam večeras ovde sa vama, da vas podržim i da budete narod Svetoga Save i Arsenija Čarnojevića, narod svih naših svetih koji su nas učili ništa drugo nego veri Hristovoj - rekao je episkop.

Manifestacija je bila obogaćena nastupima kulturno-umetničkih društava iz različitih krajeva, uključujući KUD Kruna iz Rumunije, KUD Čajevec iz Republike Srpske, KUD Diša Đurđević iz Srbije, harmonikaša Momčila Laketu, i folklornog ansambla Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira. Njihove igre i pesme podsećale su na snagu zajedništva i važnost očuvanja kulturnog identiteta.

Ivanjdanski susreti u Belom Manastiru nisu samo manifestacija kulture i tradicije, već i simbol vere, nade i postojanosti. Kroz ovaj događaj, Srbi u Baranji ponovo su potvrdili svoju posvećenost očuvanju svog nasleđa i identiteta, a episkop Heruvim svojom prisutnošću i rečima pružio im je podršku i osnaženje, osvetljujući put ka budućnosti ispunjenoj verom i ljubavlju.