Duhovna riznica 16.08.2024 | 18:32

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako izlečiti duhovno slepilo

Izvor: Misli za svaki dan u godini:
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako izlečiti duhovno slepilo
Pixabay

U svojoj knjizi za osmi petak posle Pedesetnice, Sveti Teofan naglašava kako Judejci, zbog nespremnosti da prepoznaju Božiju volju, nisu uspeli da razumeju ni Preteču ni Gospoda, kao što i danas mnogi ne prepoznaju skriveni, ali neprestano prisutan, duhovni rat protiv hrišćanstva.

Gospod je o Jovanu Preteči rekao: “Ilija je došao i ne poznaše ga” (Mt.17,21). Zbog čega? Zbog toga što nisu pazili na puteve Božije i što se njima nisu zanimali. Kod njih je bilo drugo nastrojenje, drugo gledanje na stvari; oni imađahu druge ukuse; van kruga Božanskih stvari beše njihova dosetljivost.

U tom, pak, krugu oni se nisu snalazili, jer mu behu strani. Unutrašnje nastrojenje ima čulo kojim odmah primećuje i nalazi ono što mu je poznato, ma kako inače bilo prikriveno.

Umetnik, naučnik i ekonomist gledaju na jednu istu stvar na različiti način – prvi sudi o lepoti, drugi o uzročnim odnosima, treći o koristi koju može izvući. Isto tako su i Judejci po svom nastrojenju sudili o Jovanu, a zatim i o Spasitelju.

Pošto nisu bili nastrojeni po Božijem, nisu ni razumeli da oni vrše delo Božije. I sada su, takođe, počeli da ne razumevaju Preteču i Gospoda, i da sa njima rade šta hoće. Podiže se tajno gonjenje na Hrišćanstvo. Ono se, čak, povremeno i javno pojavljuje, kao u Parizu. Ono što se tamo uradilo u malom obimu, vremenom se može očekivati u većim razmerama… Spasi nas Gospode!