Aktuelno iz SPC 16.08.2024 | 20:33

VLADIKA TEODOSIJE ODRŽAO SLOVO NA KOSMETU: “Manastir Banjska nikada nije bio lepši i svetiji, iako su pokušali da ga oskrnave!”

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VLADIKA TEODOSIJE ODRŽAO SLOVO NA KOSMETU: “Manastir Banjska nikada nije bio lepši i svetiji, iako su pokušali da ga oskrnave!”
SPC/Eparhija raško-prizrenska

Praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana svečano je obeležen u ovoj svetinji uz veličanstvenu liturgiju i nadahnutu besedu mitropolita raško-prizrenskog, koji je vernicima preneo poruku o nepokolebljivoj veri i duhovnoj snazi.

Pod svetim svodom Manastira Banjska, na Kosovu i Metohiji, na praznik Prenosa moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, slavlje je obasjalo ovaj drevni hram u punom sjaju. Svečana liturgija, koju je služio mitropolit raško-prizrenski Teodosije, postala je osovina svetlosti oko koje su se sabrali vernici, monasi i predstavnici crkvenih i državnih vlasti. Kroz obred prožet molitvama i himnama, manastir je ponovo zaživeo u svojoj punoj duhovnoj snazi.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Manastir Banjska

Nakon liturgije, mitropolit Teodosije održao je nadahnutu besedu, u kojoj je istakao duboko značenje hrišćanskog života i žrtve. Njegove reči, ispunjene mudrošću i božanskom ljubavlju, podsetile su okupljene na suštinsku istinu o veri i večnom životu.

- Svaki hrišćanin živeći ovaj zemaljski prolazan život treba da bude uvek u Gospodu i da Gospod uvek prebiva u njemu“, rekao je mitropolit, dodajući da su takvi vernici spremni na žrtvu, jer njihova smrt nije gubitak, nije kraj, njihova smrt je dobitak i početak onog večnog, neprolaznog života u Carstvu nebeskom - rekao je mitropolit Teodosije.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Vladika Teodosije seče slavski kolač

Na svetom tronu Svetog Stefana, čiji je praznik proslavljen kao manastirska slava, mitropolit je ukazao na ljubav i hrabrost arhiđakona, čija poslednja molitva za neprijatelje osvetljava put svakom verniku. Vladika Teodosije posebno je naglasio, s jasnom porukom vernicima, da treba ostati čvrst u veri i ljubavi, bez obzira na izazove i iskušenja koja dolaze sa ovog sveta.

- Nikada lepše i svetije nije izgledao Manastir Banjska, iako su nedavno neki nastojali da oskrnave ovu svetinju i prikažu je kao nesveto mesto - poručio je mitropolit raško-prizrenski, podsećajući sabrane na nedavne pokušaje oskrnavljenja ove svetinje. Ali, kako je istakao, Božja sila i ljubav koja prebiva u vernicima pokazale su se jačima od svih zlih namera.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Posle liturgije, u manastirskoj porti usledio je prigodan kulturno-umetnički program

- Hvala Bogu, evo ulazeći ovde u manastir Banjsku prvo što sam osetio, pomislio i video da nikad ovaj manastir nije bio lepši, svetiji i svečaniji nego danas, ali to je delo Božje, braćo i sestre, i to treba svi da osetimo, da znamo, da cenimo i da čuvamo to što nam Gospod daje - istakao je vladika Teodosije.

Posle evharistijskog sabranja osveštani su slavski darovi, a mitropolit Teodosije je, sprovodeći odluku Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, dodelio orden Svetog kralja Milutina gospodinu Nikoli Rajoviću za nesebičnu pomoć u obnovi manastira Banjske.

Slavlje je nastavljeno uz kulturno-umetnički program, dok je iguman manastira, protosinđel Danilo, sa bratijom pripremio trpezu ljubavi za sve prisutne, čime je duh zajedništva i ljubavi bio dodatno osnažen unutar ove svetinje, obasjane svetlom Božje milosti.