Duhovna riznica 29.08.2024 | 13:14

POSLE SERIJE NAPADA NA DECU, MUFTIJA I IGUMAN ZAJEDNO POSETILI MESTO INCIDENATA: Jedinstvo vere u odbrani nevinosti

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
POSLE SERIJE NAPADA NA DECU, MUFTIJA I IGUMAN ZAJEDNO POSETILI MESTO INCIDENATA: Jedinstvo vere u odbrani nevinosti
SPC/Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

Mostarski muftija Salem Dedović i starešina manastira Žitomislić, otac Danilo, posetili su naselja pogođena nasiljem, pružajući podršku i apelujući na pravdu. Njihova poseta osvetlila je put ka miru i razumevanju, ujedinjujući zajednice u duhu bratstva i vere.

U svetlosti sveprožimajućeg bratstva i vere, mostarski muftija Salem  Dedović i iguman manastira Žitomislić Danilo učinili su korak prema miru i pravednosti, posetivši mostarska prigradska naselja Baćeviće i Malo polje, gde su nedavno zabeleženi šokantni napadi na decu srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Njihova poseta nije bila tek formalnost, već duboko ukorenjeni apel u srcima svih koji veruju u svetu čestitost i nevinost dece, simbole budućnosti i nade. Stanovnicima ovih naselja, muftija i iguman doneli su reči ohrabrenja, pozivajući ih da ne klonu duhom pred talasom mržnje. Oni su ujedno uputili snažan apel nadležnim organima, da preduzmu sve zakonske mere i osiguraju pravdu za najmlađe, koji su postali mete surovih napada.

Napadi koji su se dogodili u Mostaru ostavili su duboke rane u srcima povratnika, naročito srpske dece koja su se našla u centru nemilosrdnih pretnji i nasilja. Ispisivanje ustaških i nacističkih simbola, pretnje smrću i zastrašujući noćni rafali, stvorili su atmosferu straha koja razara svaku nadu u miran suživot.

Muftija i iguman uputili su zajednički apel nadležnim: pravda za decu mora biti osigurana, a svi počinioci ovih zločina privedeni pravdi. Napadi koji su pogodili mostarska naselja, naročito srpsku decu, ostavili su tragove straha i nesigurnosti u srcima povratnika. Uznemirujuće pretnje smrću, ispisivanje nacističkih i ustaških simbola, kao i zastrašujući pucnjevi tokom noći, doneli su tamu u svakodnevni život ovih zajednica.

Zajednička poseta duhovnih vođa, muftije i igumana, snažno je osvetlila put mira i razumevanja, pozivajući na jedinstvo svih, bez obzira na veru i naciju. Njihov apel političkim predstavnicima da se okanu huškačke retorike i posvete izgradnji društva u kojem će svi ljudi, bez izuzetka, uživati slobodu i sigurnost, odjeknuo je kao molitva za mir.

U trenucima kada mrak preti da obuzme srca ljudi, zajednički korak muftije i igumana prema mestu gde je nasilje posejalo strah, simbol je svetlosti vere koja osvetljava put istinskog zajedništva. Ova poseta ne samo da pruža utehu onima koji su pogođeni, već i podseća sve nas na snagu zajedništva, koje je iznad svih podela i razlika, u duhu pravoslavlja i islama, vere u mir i ljubav prema bližnjem.