Katoličanstvo 29.04.2024 | 12:58

MOLITVE I ČITANJE BIBLIJE OBAVEZNI SU U ŠKOLAMA U TEKSASU: Oštre reakcije roditelja na donošenje novih propisa

Izvor: Tanjug
MOLITVE I ČITANJE BIBLIJE OBAVEZNI SU U ŠKOLAMA U TEKSASU: Oštre reakcije roditelja na donošenje novih propisa
Shutterstock

Vraćanje Deset zapovesti i poklonjenje Bogu u naše javne škole omogućiće učenicima da postanu bolji Teksašani, smatraju zvaničnici u ovoj američkoj državi. Roditelji s druge strane su mišljenja da oni treba da odlučuju koje verske materijale njihovo dete treba da nauči, a ne teksaško zakonodavstvo.

Deset zapovesti, molitve i čitanje biblije biće, kako je odlučeno po zakonu sastavni deo javnih škola u Teksasu. Ali s druge srtrane ima protivljenja roditelja i raznih organizacija koje smatraju da je to udar  na slobodu i mogućnost izbora.


 - Roditelji bi trebalo da budu u mogućnosti da odlučuju koje verske materijale njihovo dete treba da nauči, a ne teksaško zakonodavstvo-  navodi se u saopštenju Američke unije za građanske slobode u Teksasu.

Senat Teksasa usvojio je nacrt zakona koji zahteva da svaka učionica u javnim školama ima izloženu kopiju Deset božjih zapovesti, što je izazvao negativnu reakciju zagovornika građanskih sloboda koji kažu da zakonodavci ne bi trebalo da diktiraju kojim verskim materijalima su učenici izloženi, javlja CNN.

Zakon, koji je usvojen u državnom Senatu sa 17 prema 12 glasova, sada će biti upućen u Predstavnički dom države.

Tanjug/AP
Vera na prvom mestu i za decu

Senatski zakon 1515, čiji je autor državni senator Fil King, republikanac, zahteva da Deset božjih zapovesti budu izložene na "upadljivom mestu" u svakoj učionici u "veličini i fontu koji je čitljiv za osobu sa prosečnim vidom sa bilo kog mesta u učionica."

King je ranije rekao da će zakon pomoći da se povrate verske slobode "koje su izgubljene" i da "podseća učenike širom Teksasa na važnost fundamentalnog temelja" Amerike.

- Ovaj zakon se primenjuje počev od školske 2023 - 2024. godine - navodi se u predlogu zakona.

Ovaj zakon stupa na snagu odmah ako dobije glasove dve trećine svih članova izabranih u svaki dom... Ako ovaj zakon ne dobije glas neophodan da odmah stupi na snagu, onda će važiti od 1. septembra 2024.

Takođe, Senat je usvojio još jedan zakon koji se odnosi na religiju, a koji zahteva da škole daju vreme učenicima i zaposlenima da se mole i čitaju Bibliju svakog školskog dana. Predlog zakona 1396 u Senatu takođe je usvojen sa 17 prema 12 glasova.

Nakon usvajanja dva zakona, podguverner Teksasa Den Patrik je izjavio da je "omogućavanje vraćanja Deset božjih zapovesti i molitve u naše javne škole jedan korak koji možemo preduzeti da osiguramo da ceo Teksas ima pravo da slobodno izrazi svoja iskrena verska uverenja."

Patrik je naveo:

- Vraćanje Deset zapovesti i molitve u naše javne škole omogućiće našim učenicima da postanu bolji Teksašani.