Katoličanstvo 29.04.2024 | 12:29

PAPA POZVAO SVE RELIGIJE DA ŽIVE U SLOZI: I da izbegavaju fundamentalizam koji je veliko zlo

Izvor: Religija
PAPA POZVAO SVE RELIGIJE DA ŽIVE U SLOZI: I da izbegavaju fundamentalizam koji je veliko zlo
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Svetu treba, kako je rekao papa ponuditi harmoniju koju tehnološki napredak sam po sebi ne može dati. Svi treba da žive u zajedništvu i da poštuju razlike. Nasilje urušava sve dobro u ljudima.

Papa Franja održao je misu u glavnom gradu Mongolije, Ulan Batoru, pozivajući sve religije da žive u slozi i izbegavaju ideološki fundamentalizam koji podstiče nasilje.

Papa je održao misu u Stepe areni i to je najvažniji verski događaj tokom njegove posete Mongoliji, u kojoj su većina stanovnika budisti, a ima samo 1.450 katolika. On je tokom mise sebe nazvao jednim od "skromnih naslednika" drevnih škola mudrosti i citirao Budu, koji je rekao da se "mudar raduje davanju", napominjući da je slično govorio Isus - da je bolje "davati nego primati".

Profimedia
Papa Franja govori o fundamentalizmu

Misi je prisustvovalo nekoliko budističkih monaha, a papa je govorio na mongolskom, engleskom i italijanskom jeziku.

- Religije su pozvane da ponude svetu harmoniju koju tehnološki napredak sam po sebi ne može dati - rekao je papa nakon što je saslušao obraćanja predstavnika mongolskih budista, muslimana, evangelista, pravoslavaca, judaista, mormona, hinduista, šintoista, bahaista i šamana.

Papa Franja je tokom posete Mongoliji hvalio verske slobode u toj zemlji. U Mongoliji ima samo 1.450 katolika, većina od devet mongolskih katoličkih zajednica je u glavnom gradu, a jedna u udaljenoj oblasti ima samo oko 30 članova i crkvenih službenika.