Aktuelno iz SPC 27.06.2024 | 10:30

POSLE DVA VEKA, UŽICE DOBILO NOVI DUHOVNI CENTAR: Osvećenje temelja za parohijski dom i salu Crkve Pokrova Presvete Bogorodice

Izvor: Rina
POSLE DVA VEKA, UŽICE DOBILO NOVI DUHOVNI CENTAR: Osvećenje temelja za parohijski dom i salu Crkve Pokrova Presvete Bogorodice
Printscreen/Youtube/Televizija 5 Užice

U prisustvu sveštenstva i visokih zvanica osveštani su temelji pratećih objekata hrama, čime je najavljeno novo poglavlje duhovnog i kulturnog života grada na Đetinji.

Užice dobija novu svetinju u svom srcu, nakon gotovo dva veka. U svečanoj molitvenoj ceremoniji, kojoj su pored sveštenstva prisustvovali ministar kulture i predsednik Građevinskog odbora Nikola Selaković, te gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, osvećeni su temelji budućeg parohijskog doma i parohijske sale Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

Printscreen/Youtube/Televizija 5 Užice
Osveštavanje temelja parohijskog doma i sale Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Užicu

Podsećajući na brzu izgradnju same crkve, gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, izrazila je uverenje da će se isti tempo gradnje održati i kod parohijskog doma i sale.

- Zajedničkim naporima i verom uspeli smo da u tri godine sagradimo hram i da obezbedimo neophodnu infrastrukturu. Nastavljamo dalje u skladu sa planovima građevinskog odbora na čijem čelu je ministar Nikola Selaković, ponosni na ovu svetinju koja je izgrađena u Užicu posle 177 godina - poručila je gradonačelnica.

Printscreen/Youtube/Televizija 5 Užice
Grgradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

Ministar kulture i predsednik Građevinskog odbora, Nikola Selaković, izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka radova na izgradnji kompleksa, ističući njegov značaj kao svetovnog i kulturnog mesta sabiranja Užičana.

- U hramu se služi Gospodu, a u ovom ovde parohijskom domu stvoriće se uslovi da se održavaju izložbe, mali koncerti horova ili solista, književne večeri, i ono što je najvažnije, da se nakon službe Božije ovde okupljaju vernici, napajajući se sa duhovnog i kulturnog izvora. Ovde blizu je i škola, nadamo se da će tu biti jedno novo obdanište i da će od zapustelog i zaboravljenog dela Užica, ovaj ovde deo grada postati ukras i ponos Užičanki i Užičana - kazao je ministar Selaković.

Printscreen/Youtube/Televizija 5 Užice
Starešina hrama, protojerej-stavrofor Ivan Despić

Protojerej-stavrofor Ivan Despić, starešina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, zahvalio se vernicima, privrednicima, gradu i Građevinskom odboru na čelu sa ministrom Selakovićem na ogromnoj podršci.

- Za kratko vreme, u crkvi je sagrađen zvonik, uskoro će biti parohijski dom, parohijska sala, ovde će moći da se odvija jedan celokupni duhovni život, i da služi nameni kojom služimo Gospoda – naglasio je otac Ivan.

Osvećenje temelja parohijskog doma i sale predstavlja novo poglavlje u duhovnom i kulturnom životu Užica, mesto gde će se, osim bogoslužja, održavati kulturne manifestacije i okupljanja vernika, obogaćujući zajednicu i čuvajući njeno duhovno nasleđe.