Aktuelno iz SPC 27.06.2024 | 13:09

PRILIKA ZA DUHOVNO I TELESNO OZDRAVLJENJE OBOLELIH: Sveta tajna jeleosvenja u nedelju - u hramu u beogradskom naselju Altina

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PRILIKA ZA DUHOVNO I TELESNO OZDRAVLJENJE OBOLELIH: Sveta tajna jeleosvenja u nedelju - u hramu u beogradskom naselju Altina
Shutterstock

U Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija vernici će 30. juna od 17 časova imati mogućnost da se uz molitve sveštenika i pomazivanje osvećenim uljem, pomole za ozdravljenje svojih tela i duša.

Sveta tajna jeleosvećenja stara je još iz vremena Hristovih apostola, a u nedelju, 30. juna 2024. godine, biće služena u Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u beogradskom naselju Altina. Ova sveta tajna, koja će se služiti od 17.00 časova, prilika je da se vernici pomole za ozdravljenje duše i tela, podsećajući se na duboku duhovnu tradiciju i milost Božiju koja se proteže od vremena Hristovih apostola do današnjeg dana.

Foto https://crkvaaltina.rs/galerija-slika.php
Crkva Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u beogradskom naselju Altina

Sveta tajna jeleosvećenja, jedna od sedam svetih tajni, ima izuzetno značajno mesto u životu pravoslavnih vernika. Svaka sveta tajna je poseban trenutak kada se vidljivo prima blagodat nevidljivog Svetog Duha. Tako krštenje, miropomazanje, pokajanje, pričešće, brak, sveštenstvo i jeleosvećenje postaju neodvojivi deo duhovnog puta svakog hrišćanina.

Foto https://crkvaaltina.rs/galerija-slika.php
Crkva Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija

Ova sveta tajna, posvećena ozdravljenju, sadrži molitve sveštenika i pomazivanje osvećenim uljem. Kroz ovaj čin, Božija blagodat deluje na ozdravljenje bolesnika, bilo da je bolest telesna ili duhovna. Tako se telo oslobađa svojih nemoći, dok se duša čisti od grehova. Od vremena Hristovih apostola, ova praksa se prenosi na episkope i sveštenike, podsećajući nas na reči Svetog apostola Jakova: "Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je greh učinio oprostiće mu se."

Shutterstock
Sveta tajna jeleosvećenja

U današnje vreme, svetu tajnu jeleosvećenja ne primaju samo teški bolesnici već i oni sa lakšim oboljenjima i svi vernicima koji traže Božiju pomoć i utehu. Ova sveta tajna se može ponavljati više puta godišnje, a redovno se obavlja tokom Velikog i Časnog posta, na Ognjenu Mariju i za vreme Božićnog posta u našem hramu.

Vernici koji žele da prime svetu tajni jeleosvećenja pozvani su da donesu spiskove ukućana i srodnika koje predaju svešteniku, kao i malo ulja i brašna koje će se osveštati tokom službe. Nakon završetka, vernici nose osveštano ulje i brašno svojim domovima i koriste ih za pravljenje pogače koja se jede uz molitvu, kao i za dodavanje u jelo ili pomazivanje obolelih delova tela.

Shutterstock
Sveta tajna jeleosvećenja

Neka vas blagodati ove svete tajne vode ka ozdravljenju i duhovnom miru, podsećajući nas da Božija ljubav i milost nisu samo reči već i delovanje koje leči i jača dušu i telo. Svi vernici koji osećaju potrebu, u nedelju 30. juna imaće priliku da se pridruže ovoj svečanoj i blagotvornoj službi u Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija, u beogradskom naselju Altina.