U Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija vernici će 30. juna od 17 časova imati mogućnost da se uz molitve sveštenika i pomazivanje osvećenim uljem, pomole za ozdravljenje svojih tela i duša.
Sveta tajna jeleosvećenja stara je još iz vremena Hristovih apostola, a u nedelju, 30. juna 2024. godine, biće služena u Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u beogradskom naselju Altina. Ova sveta tajna, koja će se služiti od 17.00 časova, prilika je da se vernici pomole za ozdravljenje duše i tela, podsećajući se na duboku duhovnu tradiciju i milost Božiju koja se proteže od vremena Hristovih apostola do današnjeg dana.
Foto https://crkvaaltina.rs/galerija-slika.php
Crkva Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u beogradskom naselju Altina
Sveta tajna jeleosvećenja, jedna od sedam svetih tajni, ima izuzetno značajno mesto u životu pravoslavnih vernika. Svaka sveta tajna je poseban trenutak kada se vidljivo prima blagodat nevidljivog Svetog Duha. Tako krštenje, miropomazanje, pokajanje, pričešće, brak, sveštenstvo i jeleosvećenje postaju neodvojivi deo duhovnog puta svakog hrišćanina.
Foto https://crkvaaltina.rs/galerija-slika.php
Crkva Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija
Ova sveta tajna, posvećena ozdravljenju, sadrži molitve sveštenika i pomazivanje osvećenim uljem. Kroz ovaj čin, Božija blagodat deluje na ozdravljenje bolesnika, bilo da je bolest telesna ili duhovna. Tako se telo oslobađa svojih nemoći, dok se duša čisti od grehova. Od vremena Hristovih apostola, ova praksa se prenosi na episkope i sveštenike, podsećajući nas na reči Svetog apostola Jakova: "Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je greh učinio oprostiće mu se."
Shutterstock
Sveta tajna jeleosvećenja
U današnje vreme, svetu tajnu jeleosvećenja ne primaju samo teški bolesnici već i oni sa lakšim oboljenjima i svi vernicima koji traže Božiju pomoć i utehu. Ova sveta tajna se može ponavljati više puta godišnje, a redovno se obavlja tokom Velikog i Časnog posta, na Ognjenu Mariju i za vreme Božićnog posta u našem hramu.
Vernici koji žele da prime svetu tajni jeleosvećenja pozvani su da donesu spiskove ukućana i srodnika koje predaju svešteniku, kao i malo ulja i brašna koje će se osveštati tokom službe. Nakon završetka, vernici nose osveštano ulje i brašno svojim domovima i koriste ih za pravljenje pogače koja se jede uz molitvu, kao i za dodavanje u jelo ili pomazivanje obolelih delova tela.
Shutterstock
Sveta tajna jeleosvećenja
Neka vas blagodati ove svete tajne vode ka ozdravljenju i duhovnom miru, podsećajući nas da Božija ljubav i milost nisu samo reči već i delovanje koje leči i jača dušu i telo. Svi vernici koji osećaju potrebu, u nedelju 30. juna imaće priliku da se pridruže ovoj svečanoj i blagotvornoj službi u Crkvi Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija, u beogradskom naselju Altina.
Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog Amvrosija po starom kalendaru, dok po novom kalendaru proslavljaju Svetog Ignjatija Bogonosca. Katolici su u trećoj nedelji Adventa i slave Svetog Zefirina. Jevreji obeležavaju šesti dan Hanuke, a muslimani posvećuju dan redovnim molitvama.
Okupljeni raseljeni Srbi i vernici iz okolnih mesta proslavili su svetitelja čuvajući tradiciju i sećanje na dom koji opstaje uprkos godinama i ruševinama.
U jubilejskoj poslanici kardinal Ladislav Nemet podseća da vera može ujediniti različite tradicije, dok nas poziva da sačuvamo planetu i pomognemo najugroženijima.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Sveštenstvo Hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu poziva sve verne duše koje traže isceljenje, utehu i obnovu da se pridruže molitvi i pomazanju uoči praznika posvećenog Svetom proroku Zahariju i Svetoj pravednoj Jelisaveti.
Okupljeni raseljeni Srbi i vernici iz okolnih mesta proslavili su svetitelja čuvajući tradiciju i sećanje na dom koji opstaje uprkos godinama i ruševinama.
Služeći Svetu arhijerejsku liturgiju u niškom Sabornom hramu, poglavar Srpske pravoslavne crkve besedio je o Svetom Nikolaju kao merilu pravoslavnog života i o veri koja ne ostaje u rečima, već se pretače u odnos prema drugome.
U snažnoj poruci povodom Nikoljdana, episkop bihaćko-petrovački i rmanjski podseća da voštanica nije samo znak radosti, već tiha veza sa precima, opomena protiv zaborava i poziv na povratak korenima kroz veru koja se dokazuje delima.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
U snažnoj poruci povodom Nikoljdana, episkop bihaćko-petrovački i rmanjski podseća da voštanica nije samo znak radosti, već tiha veza sa precima, opomena protiv zaborava i poziv na povratak korenima kroz veru koja se dokazuje delima.
Oslić sa belim lukom, peršunom i začinima ostaje sočan i narednog dana – jelo koje postaje još punijeg ukusa, otkrivajući tihe mudrosti monaškog života.