Aktuelno iz SPC 18.07.2024 | 18:20

DIRLJIV SUSRET NEKADAŠNJIH UČENIKA BOGOSLOVIJE TRI JERARHA: Vladika Irinej primio bivše bogoslove kolevke duhovnog obrazovanja srpskog naroda

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
DIRLJIV SUSRET NEKADAŠNJIH UČENIKA BOGOSLOVIJE TRI JERARHA: Vladika Irinej primio bivše bogoslove kolevke duhovnog obrazovanja srpskog naroda
SPC / Eparhija bačka

U Vladičanskom dvoru u Novom Sadu, mitropolit bački ugostio je sveštenike i njihove supruge povodom obeležavanja godišnjice završetka njihovog školovanja. Ovaj srdačan susret ojačao je duhovne veze i obnovio sećanja na mladalačke dane provedene u manastiru Krka.

U svetlu svešteničkog bratstva i zajedništva, mitropolit bački Irinej, s toplinom u srcu, primio je u predivnom ambijentu Vladičanskog dvora u Novom Sadu bivše učenike Bogoslovije Sveta Tri Jerarha, zajedno sa njihovim suprugama. Okupljanje je predvodio protojerej-stavrofor Milovan Miodragović, paroh Uspenskog hrama u Novom Sadu, povodom obeležavanja značajne godišnjice završetka njihovog školovanja.

U iskrenom i srdačnom razgovoru, mitropolit Irinej je izrazio dobrodošlicu svojim gostima, podsećajući ih na duhovne vrednosti koje su poneli iz Bogoslovije. Njegove reči su odzvanjale snagom i toplinom, obasjavajući prisutne sećanjima na mladalačke dane provedene u Manastiru Krka. Bivši učenici, sada sveštenici sa bogatim iskustvom, i njihove supruge, sa zahvalnošću su uzvratili blagoslov mitropolitu, izražavajući radost zbog ovog okupljanja u Novom Sadu.

Wikipedia
Nova zgrada Bogoslovije Tri Jerarha

Bogoslovija Sveta Tri Jerarha, čiji su temelji postavljeni još davne 1615. godine, predstavlja kolevku duhovnog obrazovanja i prosvetljenja srpskog naroda. Njena istorija, obeležena izazovima političkih i vojnih prilika, svedoči o nepokolebljivoj posvećenosti očuvanju vere.

Uprkos brojnim premeštanjima, pa i privremenim zatvaranjima, Bogoslovija je obnavljala svoj rad, nastavljajući da bude svetionik znanja i duhovnosti. Ponovo je otvorena 1962. godine, a 2001. godine vratila se svom izvornom domu pri manastiru Krki. Temelji nove zgrade, osveštani kamenjem iz Pećke patrijaršije, manastira Krka, Krupa, Dragović, kao i dalmatinskih gradova Šibenika, Zadra i Benkovca, simbolizuju neraskidivu vezu prošlosti i sadašnjosti.

Ovaj susret, obeležen prisustvom i blagoslovom mitropolita Irineja, postao je još jedan sveti trenutak u životu svešteničkog bratstva. Okupljeni u ljubavi Hristovoj, bivši učenici Bogoslovije Sveta Tri Jerarha i njihove supruge, obnovili su svoja sećanja i osnažili svoje duhovne veze, svedočeći o trajnoj vrednosti vere i obrazovanja. U jedinstvu i zahvalnosti, ovaj susret ostaje svetla tačka na putu njihovog služenja Bogu i narodu.