Duhovna riznica 18.07.2024 | 13:09

STARAC PAJSIJE SVETOGORAC O MOĆI ISKRENE MOLITVE: Kada se majke mole, ad drhti!

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
STARAC PAJSIJE SVETOGORAC O MOĆI ISKRENE MOLITVE: Kada se majke mole, ad drhti!
Profimedia

U susret i posle praznika kojim pravoslavni svet proslavlja ovog svetitelja i jednog od najvećih duhovnika 20. veka, prisećamo se njegovih pouka koje uz malo reči govore mnogo i prodiru u suštinu.

Govori se da su majčine molitve najsnažnije i najčudotvornije. To je zato što su najiskrenije. Kada majka klekne pred ikonom, sa suzama u očima i čistim srcem, njene reči postaju most između neba i zemlje. Njena ljubav i briga utkane u molitvu dobijaju posebnu snagu, preobražavajući je u najmoćniji vid posredovanja između Boga i čoveka.

Jedan od najpoznatijih svetogorskih staraca, Pajsije Svetogorac, često je isticao moć majčinih molitvi. Njegove pouke su kratke, snažne i uvek prodiru u suštinu.

- Kada se majke mole, ad drhti! Najsnažniji čovek na zemlji je majka koja se moli. Njena deca postaju buktinje koje gore u rukama Boga - govorio je starac Pajsije, jasno dočaravajući snagu i dubinu majčine molitve.

Facebook/Духовне Поуке Светих Отаца наших
Starac Pajsije Svetogorac

Pouke starca Pajsija Svetogorca su poznate po svojoj sažetosti i snazi. Uvek je uspevao da u nekoliko reči prenese suštinu hrišćanskog života i vere. Njegove reči o moći molitvi, posebno majčinih, ostale su upamćene kao jedne od najdubljih i najinspirativnijih.

Sveti Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnijih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka. Pravoslavni hrišćanski monah koji je proteklih decenija postao jedna od najsvetijih ličnosti u Grčkoj. Vaseljenska patrijaršija ga je kanonizovala 13. januara 2015. godine i proslavlja se 12. jula po novojulijanskom kalendaru, odnosno 29. juna po julijanskom kalendaru. Veliki broj pravoslavnih u Grčkoj, Rusiji i Srbiji smatrao je oca Pajsija svetim i pre kannizacije.