Aktuelno iz SPC 21.08.2024 | 14:01

„RELIGIJA“ NA MANASTIRSKOJ SLAVI U TUMANU: Liturgija, veličanstveno sabranje i trpeza ljubavi obeležili praznik Svetih Zosima i Jakova

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
„RELIGIJA“ NA MANASTIRSKOJ SLAVI U TUMANU: Liturgija, veličanstveno sabranje i trpeza ljubavi obeležili praznik Svetih Zosima i Jakova
ST/Vladimir Lukić

Uz prisustvo visokih crkvenih velikodostojnika i vernog naroda, svetinja u Tumanu postala je centar duhovne radosti, molitve i zajedništva.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Prepodobne Zosima i Jakova Tumanske, Manastir Tumane postao je svetionik duhovne radosti i molitve, okupljajući hiljade vernika iz svih krajeva Srbije, regiona, ali i iz rasejanja. U srcu ovog svetog sabranja, Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit braničevski Ignatije služio je liturgiju, zajedno sa visokom i časnom pastvom, dok su blagosloveni zvuci liturgijskih himni odjekivali svetinjom, prožimajući srca i duše prisutnih.

ST/Vladimir Lukić
Vernici ispred manastirske crkve čekaju da celivaju relikvije ove svetinje

Vladiki braničevskom Ignjatiju, u čijoj se eparhiji nalazi ova svetinja, sasluživali su mitropoliti šumadijski Jovan, timočki Ilarion, niški Arsenije i vikarni episkopi jegarski i izabrani britansko-irski Nektarije, hvostanski Aleksej, toplički Petar, kao i mnogobrojno sveštenstvo i đakonstvo. Prisutno je bilo i monaštvo, predvođeno arhimandritom Dimitrijem, igumanom manastira Tumane, čiji je spokojni duh nadahnjivao sve okupljene.

ST/Vladimir Lukić
Vladika Ignjatije i iguman Dimitrije lome slavski kolač

Beseda mitropolita Ignjatija, posle čitanja Jevanđelja, istakla je značaj liturgije molitve u sabranju, koja je snažnija od molitvi koje svako od nas pojedinačno uzdiže ka Gospodu i svetiteljima. Izrečena sa dubokim nadahnućem, beseda vladike braničevskog Ignjatija bila je srž duhovne poruke ovoga dana.

ST/Vladimir Lukić
Pričešće

„Danas liturgijski slavimo Svete prepodobne Zosima i Jakova, tumanske svetitelje. A kada ih liturgijski proslavljamo, to ne znači samo puko sećanje na njih i ono što se desilo u prošlosti. To je živi susret sa njima, jer upravo sveta liturgija jeste ikona budućeg Carstva Božjeg. Ona je projava Carstva Božjeg,“ podsetio je vladika Ignjatije, osvetljujući srca prisutnih svetlom vere.

ST/Vladimir Lukić
Iguman Dimitrije

Verujući narod, osvetljen blagoslovom i toplinom molitve, imao je priliku da se pokloni netruležnim moštima svetitelja Zosima i Jakova, kao i delićima moštiju Svetog Nektarija Eginskog. Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Kurskaja Tumanska“ blistala je svojom prisutnošću, donoseći utehu onima koji su joj se s verom obraćali.

Posle osveštavanja slavskih darova, vladika Ignjatije i iguman Dimitrije prelomili su slavski kolač i pozvali sabrane na trpezu ljubavi, koju je pripremilo sestrinstvo manastira uz pomoć darodavaca. Tako Manastir Tumane, sa svojim svetiteljima, svetim relikvijama i vernicima, nastavlja da sija kao neugasivi plamen duhovne svetlosti, vodeći duše ka večnom Carstvu Božjem.