Duhovna riznica 20.08.2024 | 12:37

PATRIJARH BUGARSKI DANILO: „Mitropolit Onufrije je mirotvorac i ujedinitelj, mir u Ukrajini je ključ za globalnu stabilnost!“

Izvor: vimaorthodoxias
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH BUGARSKI DANILO: „Mitropolit Onufrije je mirotvorac i ujedinitelj, mir u Ukrajini je ključ za globalnu stabilnost!“
Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia

Novi poglavar Bugarske pravoslavne crkve poslao je čestitke povodom obeležavanja 10 godina od ustoličenja mitropolita Onufrija na čelo Ukrajinske pravoslavne crkve pod Moskovskom patrijaršijom, ističući njegov značaj u očuvanju jedinstva u pravoslavnom svetu.

U trenutku kada pravoslavlje čeka na svetlost pomirenja, novi patrijarh bugarski Danilo, upućuje blagoslovljene reči povodom deset godina od ustoličenja mitropolita Kijeva, g. Onufrija. Patrijarh Daniil opisuje mitropolita Onufrija kao pravog mirotvorca i ujedinitelja, svetlu figuru koja je pružila nadu i mir u teškim vremenima.

U svojoj čestitki, patrijarh Danilo naglašava izuzetni doprinos mitropolita Onufrija, koji pripada Moskovskoj patrijaršiji, u njegovim neumornim naporima za jedinstvo i mir unutar Ukrajinske pravoslavne crkve, naročito u kontekstu teškoća koje su usledile nakon ruske specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

Pitanje crkvenog jedinstva u Ukrajini nastavlja da bude polje dubokih podela i tenzija unutar pravoslavnog sveta, sa velikim posledicama za odnose među autokefalnim crkvama. U središtu ove borbe nalazi se pitanje priznanja mitropolita Epifanija kao prvog među jednakima Pravoslavne crkve Ukrajine, koja je 2019. godine dobila Tomos o autokefaliji od Vaseljenskog patrijarhata.

Printscreen/YouTube/Orthodox Church
Mitropolit Ornufije i patrijarh Kiril

Dok su Vaseljenski patrijarhat i crkve u Grčkoj, Kipru i Aleksandriji priznali mitropolita Epifanija, druge crkve, među kojima su Ruska, Bugarska i Srpska, ostale su pri drugačijem stavu da je novoosnovana Pravoslavna crkva Ukrajine raskolnička, pružajući podršku mitropolitu Onufriju, koji ostaje odan Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Patrijarh Daniil, koji je nasledio patrijarha Neofita i preuzeo vođstvo Bugarske crkve, dolazi u vreme kada su razlike oko Ukrajine postale još dublje. Još ranije, kao mitropolit vidinski, patrijarh Daniil je glasno podržavao i poštovao mitropolita Onufrija, prepoznajući ga kao zakonitog prvog među jednakima Ukrajinske pravoslavne crkve. Ova posvećenost se nastavlja i nakon njegovog izbora na patrijaršijski tron Bugarske, naglašavajući stabilnost stavova Bugarske pravoslavne crkve.

Olena Khudiakova / Avalon / Profimedia
Mitropolit Epifanije

Međutim, situacija se dodatno komplikuje činjenicom da su pet bugarskih episkopa u maju 2023. godine služili zajedno sa episkopima Pravoslavne crkve Ukrajine pod mitropolitom Epifanijem u Fanaru. Ovaj čin izazvao je oštru reakciju Ruske pravoslavne crkve, koja je odlučila da ne služi zajedno s ovim arhijerejima. Ova odluka osvetljava duboku napetost unutar pravoslavlja u vezi sa pitanjem Ukrajine i pravcem koji treba slediti.

Takođe je značajno da je mitropolit lovečki Gavrilo, koji je bio kandidat za patrijaršijski tron Bugarske, poslao čestitke mitropolitu Onufriju, što ukazuje na to da podrška stavovima Ruske pravoslavne crkve nije ograničena samo na patrijarha Daniila, već ima duboke korene u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi.

Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia
Patrijarh bugarski Danilo

Verski analitičari u Bugarskoj tumače izbor patrijarha Daniila kao rezultat podrške koju je dobio od mitropolita Gavrila u drugom krugu izbora. Ova saradnja između dvojice arhijereja može imati značajan uticaj na budući pravac Bugarske pravoslavne crkve, posebno u vezi sa stavom o pitanju Ukrajine.