Aktuelno iz SPC 30.08.2024 | 21:25

NA MANASTIRSKOJ SLAVI U GRAČANICI, VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO: Sada je najopasnije živeti i doći na Kosovo i Metohiju, ali reke vernika posećuju naše svetinje

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NA MANASTIRSKOJ SLAVI U GRAČANICI, VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO: Sada je najopasnije živeti i doći na Kosovo i Metohiju, ali reke vernika posećuju naše svetinje
SPC/Eparhija raško-prizrenska

Vernici su se sabrali povodom proslave Velike Gospojine, gde je mitropolit raško-prizrenskog u besedi naglasio važnost vere i predanja volji Božjoj, posebno u teškim vremenima na Kosmetu.

Pod svetlim svodom manastira Gračanica, gde duh prošlih vekova i danas tiho prebiva, obeležena je slava Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina. U prisustvu mnogobrojnog vernog naroda, ova svetkovina započela je arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

Na liturgiji, vladika Teodosije održao je besedu, osvetlivši srca vernika rečima prožetim duhovnog značenja. Naglasio je da se Uspenje Presvete Bogorodice slavi u svim hramovima Srpske Pravoslavne Crkve, te da nema praznika koji više okuplja narod u svetinjama, moleći blagoslov od Majke Božije.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Porta Manastira Gračanica

- Hram koji je podigao naš najveći ktitor, kralj Milutin, posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice, koja je bila posrednica za njegovo spasenje. Ovaj predivni, veličanstveni hram, posvećen njoj, Sveti kralj Milutin je prineo Gospodu kao najveći dar među svim hramovima. Danas ovde u Gračanici molimo Presvetu Bogorodicu i Gospoda da nam podare blagoslov, međusobnu ljubav i mir našim dušama, i to je ono što je najvažnije - istakao je u besedi vladika Teodosije, čija su reči odjekivale poput molitve u srcima okupljenih.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Arhijerejsku liturgiju u Gračanici služio je vladika Teodosije

U nastavku, mitropolit je govorio o duhovnim nevoljama kroz koje prolazi naš narod, ističući važnost predanja volji Božjoj.

- Mi danas, živeći u takvim nevoljama i teskobi, i to ne samo u fizičkom smislu već i u duhovnom, nemamo drugog izlaza i puta nego da sebe predamo volji Božjoj. Gospod nam toliko daje, i same ove svetinje na Kosovu i Metohiji su nam dar naših svetih vladara, ktitora. I danas, kada je možda najopasnije živeti i doći na Kosovu i Metohiji, reke vernika dolaze i posećuju naše svetinje - kazao je vladika Teodosije, pozivajući vernike da dolaze u hramove, da se mole i da upamte da je Gospod uvek i na svakom mestu sa nama.

- Najbitnije je da pronađemo mir i spokoj našim dušama - poručio je vladika Teodosije, osvetlivši put vere i nade za sve prisutne.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
Sveta tajna pričešća

Tokom svete liturgije, mitropolit Teodosije je rukopoložio đakona Aleksandra Brankovića u čin sveštenika, predavši mu parohiju u Kosovskoj Kamenici. Tamo će nastaviti da služi Gospodu i svom narodu, šireći veru i ljubav Hristovu među svojim parohijanima.

Na Veliku Gospojinu, kada se verni narod sabira pod okriljem Gračanice, ova drevna svetinja svedoči o neprekinutoj nitki vere koja kroz vekove povezuje prošlost i sadašnjost, podsećajući nas da su molitve Presvetoj Bogorodici uvek uslišene, i da se u njenom zagrljaju nalazi mir i uteha za sve nas.