Duhovna riznica 30.08.2024 | 20:23

VELIKI PODVIG SRPSKOG BOKSERA: Posle trodnevnog hodočašća do srca Kosmeta, Marko Nikolić proslavio praznik u Gračanici

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VELIKI PODVIG SRPSKOG BOKSERA: Posle trodnevnog hodočašća do srca Kosmeta, Marko Nikolić proslavio praznik u Gračanici
Foto: Privatna arhiva/Marko Nikolić

Pred polazak, srpskog sportistu i njegove prijatelje ispratio je blagoslov vladike topličkog Petra iz Saborne crkve u Beogradu, dok ih je na Kosovu i Metohiji dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije.

Pod sloganom "Put do naše duše," srpski bokser Marko Nikolić, zajedno sa prijateljima Srđanom Veličkovićem i Ivanom Mladenovićem, započeo je neobično, ali duboko značajno hodočašće. Na biciklima, sa srcem punim vere i ljubavi prema otadžbini, krenuli su 25. avgusta 2024. godine iz Beograda ka svetinji nad svetinjama - Manastiru Gračanici, u srcu Kosova i Metohije.

Foto: Privatna arhiva/Marko Nikolić
Marko Nikolić sa prijateljima ispred Gračanice

Pre samog polaska, Marko Nikolić je sa skromnošću, ali i odlučnošću, poručio:

- Put do naše duše nije samo vožnja biciklom, već simboličan čin podrške našem narodu u ovom teškom vremenu. Želimo da pokažemo da nisu zaboravljeni, da njihova misija ima smisao i da njihovo junaštvo struji kroz sve nas.

Njihov put započeo je ispred Saborne crkve u Beogradu, gde su primili blagoslov vladike topličkog Petra, što je dodatno osnažilo njihovu volju i duhovnu misiju. Ivan je zbog kašnjenja voza stigao nešto kasnije, ali je u duhu jedinstva i vere, uspešno nastavio putovanje sa svojim prijateljima.

- Drugog dana hodočašća, otišli smo u Manastir Gradac u Raškoj, gde smo posetili sestrinstvo i igumaniju, mati Ninu, koju sam zavoleo kao svoju majku. Divna žena iz koje isijava toplina i ljubav. Često odem u Manastir Gradac, pa smo ga posetili i sada na ovom hodočašću  - kaže za "Religiju" bokser Marko Nikolić.

Foto: Privatna arhiva/Marko Nikolić
Marko Nikolić sa igumanijom Manastira Gradac, mati Ninom

Dolazak u Gračanicu bio je više od cilja - bio je to trenutak duhovnog preobraženja. U prisustvu velikog broja vernika i predstavnika lokalnih vlasti, među kojima su bili i predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, i predsednik Skupštine opštine Trstenik, Mario Spasić, Marko Nikolić je sa zahvalnošću izrazio svoje misli i osećanja.

- Od srca se zahvaljujemo na blagoslovima i podršci mitropolitu Teodosiju i vladiki Petru. Ovaj podvig je više njihov nego naš. Idemo dalje, čineći dobro jedni drugima u ime naše vere i našeg svetosavskog identiteta - rekao je Marko, posle liturgije I manastirske slave u Gračanici, gde je prisustvovao, svedočeći o snazi zajedništva i vere.

Foto: Privatna arhiva/Marko Nikolić
Vladika Teodosije i Marko Nikolić za trpezom ljubavi na obeležavanju slave Manastira Gračanica

U srcu srpske duše, među zidinama drevnog manastira, Marko je osluškivao eho vekovnih poruka koje su srpskom narodu sa Kosova i Metohije uvek bile iste.

- Eho vapaja i zova srpskog naroda sa Kosova i Metohije teče kroz vreme i uvek ima istu poruku. Život na svetoj srpskoj zemlji, život pod okupacijom kao najveća srpska rana današnjice, ujedno i život koji rađa nove heroje. Taj život zove nas da ne zaboravimo, da damo naše malo za njihovo večno svetlo opstanka - poručio je Nikolić iz Gračanice.

Ovaj podvig, kao i reči koje su ga pratile, ostaju zapisani u srcima svih onih koji veruju u svetost i snagu srpskog jedinstva, kao trajni podsetnik da je put do naše duše put vere, ljubavi i nepokolebljivog duha.