Aktuelno iz SPC 09.09.2024 | 21:09

SEĆANJE NA ŽENU KOJA JE PROMENILA BROJNE SVETINJE I SRCA: Dirljive reči vladike Metodija o neprolaznim delima Ksenije Davidović

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka
Autor: Saša Tošić
SEĆANJE NA ŽENU KOJA JE PROMENILA BROJNE SVETINJE I SRCA: Dirljive reči vladike Metodija o neprolaznim delima Ksenije Davidović
SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka

Na liturgiji u Manastiru Svetog Save u Goliji osveštan je spomenik ktitorki, čiji su vera, požrtvovanost i ljubav prema Crkvi ostavili neizbrisiv trag za buduća pokolenja.

Na praznik Svetih mučenika Adrijana i Natalije, u Manastiru Svetog Save u Goliji, episkop budimljansko-nikšićki Metodije služio je arhijerejsku liturgiju. Ovaj sveti dan i sabranje bili su posebno posvećeni uspomeni na Kseniju Davidović, suprugu Miodraga Davidovića, ktitorku ovog manastira. Posle liturgije, episkop je služio pomen pokojnoj Kseniji i osveštao njen spomenik, ističući značaj njenog doprinosa manastiru i Crkvi.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Hram Manaastira Svetog Save

Arhimandrit Sergije, iguman Мanastira Ostroga, u svojoj besedi naglasio je Ksenijinu skromnost, smirenje i predanost svojoj porodici i veri, naglašavajući:

- Sveti vladika Nikolaj kaže da je majka biće najsličnije Bogu Gospodu našem Isusu Hristu, jer ona i polaže svoj život za decu svoju, za svoje bližnje i trudi se, kao što Gospod Isus Hristos kaže u Jevanđelju: Izrailju, Izrailju, ili Jerusalime, koliko puta sam želeo da saberem vas kao kvočka piliće pod svoja krila, tako i ja da vas saberem pod krila Božja, pod pokrov Božji. Tako je i ona za svog života tiho, neprimetno, ali snažno sakupljala svoju decu, unuke, prijatelje, sve, i davala tu toplinu doma koju samo može duša oblagodaćena Hristom da pruži, a neprimetno - kazao je otac Sergije.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Metodije

Episkop Metodije se obratio sabranima rečima utehe, osvrćući se na simboliku cveta koji Ksenija nosi na spomeniku.

- Kao što je cvet najlepši izraz biljnog sveta, tako su plemenitost, nenametljivost, požrtvovanost, ljubav i smirenje, koje je Ksenija imala, najlepši cvet ljudskog poštenja - rekao je episkop, potom je istakao da njena dela nisu zaboravljena, već da ostaju sačuvana u Božjoj ruci, kao svedočanstvo njenog života i vere.

- Sva ta njena dela koja je učinila nisu prosuta i nestala u prostoru, nego ona dobijaju novu formu i izraz. I ovo današnje okupljanje na godišnjicu i taj njen spomenik, koji je napravio Miodrag sa svojom porodicom da joj se makar malim delom oduži za sve što je dala porodici, narodu i Crkvi, svedočanstvo su da ništa što je dobro, lepo i plemenito ne propada, niti može propasti. Sve ostaje sačuvano u Božjoj ruci, a na korist kroz vreme koje ne može to uništiti za pokolenja koja dolaze - zaključio je episkop Metodije, osvetljavajući trajnu vrednost njenog doprinosa.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Metodije

Ksenijin suprug, Miodrag Davidović, izrazio je duboku zahvalnost episkopu Metodiju, sveštenstvu i prisutnima što su svojim prisustvom uveličali pomen.

- Uradili smo dva spomenika mitropolitu Amfilohiju, ali zbog administrativnih prepreka nismo bili u prilici da ih postavimo i osveštamo. Nadam se da će u narednim danima i to da se desi. Sagradila si ovaj manastir, ovu svetu zadužbinu sa celokupnom infrastrukturom, ali majstori su dosta propustili da urade i moramo uložiti dosta truda da sve bude onako kako si želela - kazao je Davidović, podsećajući na Ksenijinu ulogu u obnovi brojnih crkava i manastira, uključujući svetinju na ostrvu Vranjina, gde su radovi započeli upravo na dan njenog upokojenja.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Metodije pored spomenika Kseniji Davidović

Spomenik Kseniji Davidović tako ostaje ne samo obeležje njenog života, već i svetionik za buduća pokolenja, pozivajući na veru, molitvu i vrlinsko življenje.