Duhovna riznica 09.09.2024 | 18:55

SVEDOČANSTVO O MOĆI MOLITVE SVETOM JAKOVU (VIDEO): Nekršteni Dejan iz Negotina pomerio paralizovane noge i došao u Tumane da se krsti

Autor: Saša Tošić
SVEDOČANSTVO O MOĆI MOLITVE SVETOM JAKOVU (VIDEO): Nekršteni Dejan iz Negotina pomerio paralizovane noge i došao u Tumane da se krsti
printscreen/instagram/manastir.tumane

Dragana Jukić otkriva da njen kum nije mogao da pomera noge i da se milošću tumanskog sveca dogodilo čudo, koje svedoči o snazi vere i Božjeg blagoslova.

Manastir Tumane, poznat po čudima Svetih Zosima i Jakova, ovih dana postao je svedok još jednog neobičnog i duboko dirljivog događaja – isceljenja nekrštenog mladića po molitvama i milosti Svetog Jakova, najmlađeg svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

Otac Stefan, monah ove svete obitelji, sa radošću govori o novom čudu koje se dogodilo. 

- Mnogi znaju za čudotvornu moć Svetog Zosima, ali malo ko zna da su ovde i mošti Svetog Jakova, koji je jedan od najmlađih svetitelja u našoj crkvi. Zajedno sa Svetim Zosimom tvori velika čudesa. Juče smo svedočili jednom od tih čudesa - započinje otac Stefan, preplavljen zahvalnošću prema Gospodu.

 

Dirljiva priča o Dejanu, mladiću iz Negotina koji je bio nekršten i čije su noge bile paralizovane, postala je svedočanstvo vere i nade. Njegova kuma, Dragana Jukić, sa dubokim verovanjem u svetitelje, u Manastir Tumane donela je čarape koje je stavila na mošti Svetog Jakova, a potom, zajedno sa darovima – brojanicom, uljem, ikonom i svećom, odnela Dejanu.

- Majka mu je obula čarape, prenoćio je u njima, spavao mirno, a sutradan je noge ispravio potpuno. Njegove noge, koje su ranije bile zgrčene, ispravile su se. Čudo se desilo, slava Gospodu i Svetom Jakovu,“ svedoči Dragana.

printscreen/instagram/manastir.tumane
Otac Stefan sa Dejanom i njegovom kumom Draganom

Ovo čudo nije samo fizičko isceljenje, već i duhovni preporod. Dejan, nekršten do tada, krstio se u Manastiru Tumane, učestvovao na liturgiji i prvi put se pričestio. Njegovo isceljenje postaje priča o Božjoj milosti i poziv svima da se približe svetiteljima sa verom u srcu.

- Slava Bogu i Svetom Jakovu, jer ovaj događaj je pouka za sve nas da verom možemo prevazići sva iskušenja - kaže otac Stefan,

U Manastiru Tumane, pripreme za 20 oktobar kada je obeležavanje desetogodišnjice obretenja moštiju Svetog Jakova teku u duhu molitve i zahvalnosti. Otac Stefan poziva sve vernike da dođu, zajedno sa monaštvom, kako bi se pomolili i zahvalili Bogu na ovim svetim čudima, koja u teškim vremenima osnažuju veru i donose utehu. „Sveti Jakov i Sveti Zosim su naši čuvari i blagoslovitelji. Slava Bogu za sve!“ zaključuje otac Stefan.

Čudo Svetog Jakova, koje je obasjalo Dejana, postaje novi znak Božjeg prisustva i podsvesni poziv na povratak veri i molitvi, jer, kako nas uči ovo sveto isceljenje, vera i ljubav Gospodnja nemaju granica.