Duhovna riznica 20.10.2024 | 20:44

MOLITVA ZA ZDRAVLJE IZ MANASTIRA TUMANE (VIDEO): Brojna su svedočanstva da milost Svetih Zosima i Jakova donosi isceljenje

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MOLITVA ZA ZDRAVLJE IZ MANASTIRA TUMANE (VIDEO): Brojna su svedočanstva da milost Svetih Zosima i Jakova donosi isceljenje
Foto: Religija

Monasi Manastira Tumane svakodnevno čitaju posebne molitve za telesno i duhovno zdravlje vernika. Molitva u sabornosti donela je mnoga čudesa, a otac Stefan otkriva kako pravilno učestvovati u molitvi i koristiti osvećene predmete za blagoslov.

Molitva, srž pravoslavnog duhovnog života, predstavlja najintimniji razgovor čoveka sa Bogom. Ona je put kojim vernici ulaze u zajedništvo sa Gospodom, nalazeći utehu, snagu i nadahnuće. U svim životnim okolnostima, od radosti do iskušenja, molitva je prisutna kao neizostavan čin vere. U određenim trenucima, kada se suočavamo sa nedaćama i bolestima, posežemo za posebnim molitvama za određene prilike iz crkvenih molitvenika, tražeći utehu i isceljenje kako za telo, tako i za dušu.

Jedna od najčešće izgovaranih molitvi među pravoslavnim vernicima jeste molitva za zdravlje. U teškim trenucima, kada se suočavamo sa patnjom, neizvesnošću i bolom, ova molitva postaje svetionik nade i vere u Božiju milost.

Foto: Religija
Porta Manastira Tumane

U Manastiru Tumane, među vernicima su posebno poštovane molitve Svetim Zosimu i Jakovu, svetiteljima za koje se veruje da imaju posebnu blagodat u isceljivanju. Monasi ovog manastira često čitaju ove molitve, a brojna svedočanstva onih koji su bili u bezizlaznim situacijama govore o čudesima koja su se dogodila upravo posredstvom ovih molitvi.

Otac Stefan, monah Manastira Tumane, vernicima objašnjava kako se ispravno moliti, kako bi se primila milost i pospešilo isceljenje. On ističe važnost sabornosti u molitvi i zajedničkog prisustva vernika:

- Dok čitamo molitvu za zdravlje, držite upaljene sveće i pominjite imena vas i vaših bližnjih - podseća otac Stefan, naglašavajući značaj molitve u zajednici, onako kako je Crkva saborna i jedinstvena. U Manastiru Tumane, blagoslov dolazi kroz zajedničku molitvu svih prisutnih, posebno na velike praznike ili crkvena sabranja.

ST/Nemanja Pančić
Otac Stefan, monah Manastira Tumane

- Imajte na umu da tada ne treba da pitate za zasebne molitve, niti "molitve samo za mene",' ili "posebne" -  ističe otac Stefan, podsećajući na suštinu sabornosti, gde svaki vernik postaje deo jedne velike zajednice, ujedinjene duhom i molitvom.

U Manastiru Tumane, blagodat je data kroz saborne molitve, a vernici su pozvani da budu deo ove zajednice. Posebno mesto u molitvi zauzima korišćenje osvećenih svetih predmeta, a otac Stefan savetuje:

- Osvećenim uljem se pomazujte u znaku krsta po čelu ili po telu. Osvećenu vodu sa izvora svetitelja treba da pijete, da se njome umivate i kropite svoje domove na blagoslov.

Foto: Religija
Na desetogodišnjicu obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog, vernici su imali priliku da dodirnu kivot i tako prime blagoslov

Ovi postupci, duboko ukorenjeni u tradiciji pravoslavne vere, prožimaju svaki aspekt života vernika i vode ih ka duhovnom isceljenju.

Za one koji žele da se dublje upoznaju sa molitvom za zdravlje Svetim Zosimu i Jakovu, ekipa „Religije“ je zabeležila ovaj trenutak prilikom posete manastiru, i video možete pronaći na kraju ovog teksta.

Molitva nije samo reč, već i snaga vere, vera u milost Božiju koja nas vodi kroz sve životne kušnje. Kroz sabornost i zajedničku molitvu, vernici pronalaze utehu, duhovnu snagu i blagoslov, verujući da je Božija milost uvek prisutna i dostupna onima koji je traže srcem punim vere i nade.

VIDEO