Crkve i manastiri 19.10.2024 | 20:05

MIROSANJE U TUMANU UOČI VELIKOG JUBILEJA (VIDEO): Sutra saborna proslava 10 godina od obretenja moštiju Svetog Jakova

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MIROSANJE U TUMANU UOČI VELIKOG JUBILEJA (VIDEO): Sutra  saborna proslava 10 godina od obretenja moštiju Svetog Jakova
Foto: Religija

Manastir Tumane je već ispunjen brojnim vernicima koji su prisustvovali večernjem bogosluženju uz pomazivanje osvećenim uljem. Na dan proslave biće služena sveta liturgija, litija, čitan akatist i molitva za zdravlje.

Uoči proslave deset godina od obretenja moštiju Svetog Jakova, u hramu Manastira Tumane služeno je večernje bogosluženje uz tradicionalno mirosanje. Već tada, brojni vernici iz svih krajeva Srbije, regiona, pa čak i iz dijaspore, pohrlili su ka svetinji, želeći da uzmu učešća u ovom značajnom duhovnom događaju. Manastirska porta bila je ispunjena molitvom, dok su sveće tiho gorele u rukama okupljenih, donoseći mir i blagodat svima prisutnima.

Mirosanje u pravoslavlju zauzima posebno mesto u bogoslužbenom životu vernika. Iako mnogi ovaj čin povezuju isključivo sa krštenjem i svetim miropomazanjem, mirosanje ima širu primenu u pravoslavnoj tradiciji.

Foto: Religija
Mirosanje je pomazivanje vernika osvećenim uljem

Miropomazanje se vrši jednom, prilikom krštenja, dok je mirosanje čin pomazivanja osvećenim uljem koji se redovno obavlja tokom večernjih službi ili velikih postova. Ulje korišćeno za mirosanje simbolizuje Božje milosrđe i blagoslov, a veruje se da donosi isceljenje duše i tela. Za razliku od svetog miropomazanja, mirosanje se može ponavljati, omogućujući vernicima da redovno obnavljaju svoju duhovnu snagu kroz ovaj sveti čin.

Foto: Religija
Kivot sa moštima Svetog Jakova

Deset godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova biće obeleženo 20. oktobra, kada će Manastir Tumane biti domaćin velikog broja vernika. Iguman manastira, arhimandrit Dimitrije Plećević, istakao je da očekuje desetine hiljada ljudi iz svih delova sveta.

- Zaista je dirljivo videti ovakvo duhovno sabranje, gde je prisutna gužva, ali ne i nervoza. Svi su usaglašeni u jednom: da smo tu zbog Boga, zajednice sa njim i poštovanja svetitelja - rekao je iguman Dimitrije.

Foto: Religija
Hram Manastira Tumane uoči jubileja ispunjen je vernicima iz svih krajeva

Na dan proslave, arhijerejska liturgija počeće u 8.30 časova, nakon čega će mošti Svetog Jakova biti pronete kroz manastirsku portu u litiji. Vernici će imati priliku da se poklone moštima, dotaknu Svetitelja i prime njegov blagoslov. Nakon liturgije, u 11 časova biće čitan akatist Svetom Jakovu, a potom će se služiti molitva za zdravlje svih prisutnih, pružajući vernicima priliku da sa verom i nadom traže isceljenje i duhovno okrepljenje od svetitelja.

VIDEO