Duhovna riznica 20.08.2024 | 15:45

NOVO ČUDO TUMANSKIH SVETITELJA: Marija Stevanović svedoči kako je njena beba preživela na porođaju zahvaljujući molitvama Svetim Zosimu i Jakovu

Autor: Saša Tošić
NOVO ČUDO TUMANSKIH SVETITELJA: Marija Stevanović svedoči kako je njena beba preživela na porođaju zahvaljujući molitvama Svetim Zosimu i Jakovu
Printscreen/Instagram/manastir.tumane

Suočena s teškim komplikacijama tokom porođaja, mlada majka iz Sokobanje molila se tumanskim svetiteljima, a njen sin je čudesno preživeo. U znak blagodarnosti, novorođenom dečaku dala je ime Jakov.

Marija Stevanović iz Sokobanje, majka koja je prošla kroz trenutke najveće radosti i najdublje tuge, doživela je pravo čudo zahvaljujući veri u tumanske svetitelje. Na dan kada je trebalo da dočeka svoje dete, usledile su komplikacije tokom porođaja, izazvavši strah i brigu. U trenucima kada se činilo da je tanka nit života mogla biti prekinuta, Marija je u svom srcu podigla molitvu ka svetiteljima Zosimu i Jakovu, tražeći njihovu milost i pomoć.

Kada su joj emocije pomešale snagu majčinske ljubavi i neizvesnost koja je pretila životu njenog deteta, Marija se oslonila na veru, verujući da će tumanski čudotvorci čuti njenu molitvu. I zaista, molitve su uslišene – nakon teškog porođaja, Marija je rodila zdravog dečaka, kome je, u znak blagodarnosti, dala ime Jakov, po tumanskom svetitelju. Mali Jakov, uprkos teškim komplikacijama, iz borbe sa životom izašao je kao pobednik, donoseći radost svojoj porodici i potvrđujući snagu svetih molitvi.

Printscreen/Instagram/manastir.tumane
Marija Stevanović sa sinom Jakovom koji nosi ime po tumanskim svetitelju

- Zahvalna sam Svetim Zosimu i Jakovu koji su uslišili naše molitve. Prilikom porođaja, bebica se nagutala plodove vodice, jedva je ostao živ. Ovom prilikom naglašavam da sam zahvalna svim svecima, posebno Svetim Zosimu i Jakovu i braći koja su se molila za našeg Jakova - rekla je Marija, sa suzama radosnicama u očima, na snimku objavljenom na zvaničnom Instagram nalogu Manastira Tumane.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Prepodobni Zosim i Jakov Tumanski slave se 21. avgusta po novom kalendaru (8. avgusta po starom kalendaru). Ova dva svetitelja imaju posebno poštovanje među vernicima, svaki u svoje vreme i sa svojim duhovnim značajem.

Svedočanstvo Marije Stevanović je još jedan dokaz da je vera izvor neiscrpne snage i utehe, a molitva put ka čudesima koja nadilaze ljudsko razumevanje. Tumanski manastir, vekovima poznat po čudesima, i danas okuplja verne iz svih krajeva, podsećajući da su svetitelji Zosim i Jakov i dalje prisutni u životima onih koji se sa verom i ljubavlju obraćaju njima.