Crkve i manastiri 27.07.2024 | 22:17

MATI MIHAILA IZ MILJKOVOG MANASTIRA SVEDOČI: "Devojčica se oporavila nakon molitvi ispred naše ikone Majke Božje"

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
MATI MIHAILA IZ MILJKOVOG MANASTIRA SVEDOČI: "Devojčica se oporavila nakon molitvi ispred naše ikone Majke Božje"
RINA

Monahinja ove svetinje nadomak Svilajnca pripoveda o brojnim čudima jedinstvene ikone, dara iz Rusije, na kojoj je Bogorodica prikazana bez Hrista, kao i više od 40 čestica mošti svetitelja koje imaju veliku moć

U tihom kutku Gložana, sela pokraj Svilajnca, okružena drevnom bukovom šumom, stoji svetinja koja vekovima prkosi zubu vremena - Miljkov manastir. Njegova istorija je obavijena velom tajne, ali se zna da je ranije nosio naziv Bukovica, pa ga je obnovio despot Stefan Lazarević, a kasnije i meštanin Miljko Tomić, trgovac iz Gložana, po kome dobija sadašnje ime Miljkov manastir. Miljko je u poznim godinama živeo u ovoj svetinji, tu se upokojio i sahranjen je u porti manastirskoj.

RINA
Miljkov manastir čuva više od 40 čestica svetitelja

Miljkov manastir nije samo svedočanstvo prošlosti, već i mesto gde se duhovno i fizičko isceljenje spaja u jedno. Monahinja Mihaila, čuvarica ove svetinje, svojim tihim glasom i blagim osmehom prenosi priče o čudima koja se ovde dešavaju:

- Manastir je nadaleko poznat po mnogim znamenitostima, a u samoj crkvi nalazi se više od 40 čestica mošti svetitelja koje imaju veliku moć. I najmanji delić ima isceliteljsko dejstvo – kaže monahinja Mihaila, a potom objašnjava:

- Prvo smo dobili mošti Svetog Jovana Šangajskog. Njegove cele mošti su u San Francisku, a prethodna igumanija je tražila da nam dostave jednu česticu. On je pola Srbin, pola Rus, i kao dečak od 15 godina prispeo je ovde sa grupom ruskih kaluđera emigranata, proteranih od komunista – pripoveda mati Mihaila.

RINA
Relikvije Miljkovog manastira

U ovom manastiru se nalazi i ikona Majke Božije, koja je stigla iz malenog ruskog grada Ahtrike. Ispred nje su se dešavala velika čuda i isceljenja. Ono što ovu ikonu čini posebnom jeste to da je jedina na kojoj Bogorodica u naručju nema Hrista, već se u uglu nalazi krst. Mati Mihaila veruje da baš to omogućava ispunjenje želja onima koji se mole.

- Jednu ženu sam videla sa velikom korpom cveća u manastiru. Rekla mi je da je to donela u znak zahvalnosti Majci Božijoj, jer su se molili njoj i ona im je želju ispunila, a tada je značajno pogledala u detence koje je držala za ruku – kaže ova monahinja, a potom se priseća još jednog od brojnih čuda:

RINA
Polovinom 18. veka manastir je obnovio Miljko Tomić, koji je u poznim godinama živeo u ovoj svetinji, tu se upokojio i sahranjen je u manastirskoj porti

- Žena iz Beograda nam je takođe ispričala da njenoj bratanici osam meseci niko od doktora nije mogao da skine temperaturu. Doveli su je u manastir i nakon očitane molitve ta boljka, koja je dugo trajala, nestala je kao rukom odnesena. Zato ja uvek kažem pre nego što pođete kod doktora, možete pre toga doći u crkvu - dodaje mati Mihaila, prenosi agencija Rina.

U ovoj svetinji, gde se duhovno i zemaljsko prepliću, Miljkov manastir i mati Mihaila nastavljaju da svedoče o veri i isceljenju, pružajući utehu i nadu svima koji ovde pronađu svoje utočište.