Aktuelno iz SPC 03.10.2024 | 19:55

VIŠE OD DVA VEKA DUHOVNOSTI I PROSVETITELJSTVA: Svečano obeleženo 230 godina Karlovačke bogoslovije

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VIŠE OD DVA VEKA DUHOVNOSTI I PROSVETITELJSTVA: Svečano obeleženo 230 godina Karlovačke bogoslovije
Foto: SPC

U Sremskim Karlovcima bogoslovi i vernici proslavili su značajan jubilej kroz molitvu, koncert i nadahnutu besedu mitropolita Vasilija.

Na praznik svetih mučenica Minodore, Mitrodore i Nimfodore, u Sremskim Karlovcima je svečano obeležen jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpske pravoslavne prosvete – 230 godina od osnivanja Karlovačke bogoslovije. U duhovnoj i istorijskoj prestonici srpskog naroda, u Sremskim Karlovcima, ova svetinja vere i znanja ostaje stub duhovnosti i prosvetiteljstva, okupljajući generacije bogoslova, sveštenoslužitelja i vernika.

Večernje, kojim je započeto obeležavanje ovog velikog jubileja, predvodili su arhimandrit Gavrilo, iguman manastira Ozrena, zajedno sa sveštenstvom Karlovačke bogoslovije. Veliki broj sveštenika i bogoslova, nekadašnjih učenika ove ustanove, okupio se da molitvom izrazi zahvalnost Bogu i svom duhovnom domu. U prisustvu mitropolita sremskog Vasilija, te umirovljenih arhijereja Konstantina i Georgija, molitveno sabranje postalo je svetionik koji osvetljava put bogoslovima svih generacija.

SPC
Vladika sremski Vasilije

Ova svetla proslava kulminirala je na glavnom trgu Sremskih Karlovaca, gde su profesori i učenici priredili svečani koncert pod nazivom „Divne pesme, divni običaji“. Kroz zvuke duhovnih i narodnih pesama, publika je bila svedok povezanosti tradicije i vere, koju su generacije karlovačkih bogoslova negovale i čuvale. Posebno se istakao hor bogoslovije, izvevši niz kompozicija zapisanih u notama prote Nenada Baračkog, koji je i sam bio đak ove škole.

Centralni događaj proslave održan je narednog dana, na praznik Prepodobne Teodore Aleksandrijske, kada je mitropolit sremski Vasilije služio svetu arhijerejsku liturgiju. Uz njega su služili i umirovljeni arhijereji Konstantin i Georgije, a prisustvovali su i mnogobrojni bogoslovi i sveštenoslužitelji koji su prošli kroz Karlovačku bogosloviju. Prota Miloš Vesin, jedan od najuglednijih duhovnika naše Crkve, održao je nadahnutu besedu, naglašavajući važnost posvećenosti i vere u životu svakog bogoslova.

Facebook/Karlovačka bogoslovija
Karlovačka bogoslovija

Nakon liturgije, svečani ručak u kompleksu bogoslovije ujedinio je nekadašnje i sadašnje bogoslove, profesore i prislužitelje. Vladika Vasilije je u svojoj toploj i nadahnutoj besedi podsetio sve prisutne na važnost duhovnog poziva, rekavši: „Opredeljujući se za sveštenički poziv, vi na svoja mlada pleća primate veliki i težak krst i počinjete da koračate trnovitim putem koji vam je pokazao sam Gospod Isus Hristos. Služiti oltaru Boga Višnjega jeste najuzvišenija i najsvetija služba koju ljudsko biće može prineti svom Tvorcu.“

Proslava jubileja Karlovačke bogoslovije ne predstavlja samo sećanje na prošlost, već i simbol budućnosti. Mitropolit Vasilije je u svojoj besedi podvukao da su „bogoslovi svetlost ovog doma“, ističući da ova ustanova ne samo da obrazuje buduće pastire Crkve Hristove, već im usađuje i ljubav prema vrlini i moralnoj disciplini, kako bi postali istinski svedoci vere. On je naglasio da je bogoslovska služba „najsvetija i najuzvišenija“ i da bogoslovi ne nose samo odgovornost za sebe, već i za sve one kojima će duhovno služiti.

Karlovačka bogoslovija, osnovana daleke 1794. godine, bila je i ostala tvrđava vere, prosvete i srpske duhovnosti. Kroz vekove, ovaj hram mudrosti obrazovao je mnoge velikane duha i uma, čije ime i delo ostavljaju neizbrisiv trag u srpskoj Crkvi i društvu. Obrazovanje koje su stekli u ovoj bogosloviji predstavlja svetlost koja ih vodi kroz trnovite staze duhovnog života i službe.

Wikipedia
Karlovačka bogoslovija

Ova proslava bila je svojevrsni podsetnik na neiscrpnu snagu vere i duhovnosti koja prožima svaki kutak ove svete ustanove. Kao što reče mitropolit Vasilije:

- Vi ste misionari, vesnici Jevanđelja, poslati kao ovce među vukove, ali znajte da će na tom strašnom zadatku i Gospod biti sa vama, Gospod koga ste primili upravo u svom porodičnom gnezdu i ovom domu.

Karlovačka bogoslovija ostaje mesto gde se duhovnost i znanje prepliću, oblikujući generacije koje će, vođene ljubavlju Hristovom, širiti svetlost vere i mudrosti kroz svet. Neka i budućnost donese nove plodove, utemeljene na steni vere koja, kroz dva veka postojanja ove ustanove, sija kao svetionik narodu i Crkvi Hristovoj.