Duhovna riznica 11.06.2024 | 10:25

JEDINSTVEN PRIMER U SVETU: Blizanci se zamonašili istoga dana, istoga časa

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
JEDINSTVEN PRIMER U SVETU: Blizanci se zamonašili istoga dana, istoga časa
Printscreen/Youtube

Braća Zinkovski, episkop Kirilo i iguman Metodije svojom životnom pričom i delima podsećaju nas da su čuda moguća i da su ljubav i vera moćniji od svega.

U savremenom svetu gde buka i gužva čoveku često ne ostavljaju dovoljno prostora za susret sa samim sobom i uskraćuju mu mogućnost da oseti lekovitost mira, postoje primeri koji nas ohrabre i ozare. Primeri koji nas podstaknu da zastanemo i bar ponekad usporimo. Jedan od takvim primera je priča o blizancima, Kirilu i Metodiju Zinkovski.

Rođeni u Rusiji, nadomak Sankt Petersburga, braća Zinkovski nekada su bili student čuvenog Politehničkog univerziteta, čak i kandidati za doktorske studije. Svoje obrazovanje sticali su širom sveta, pa su se obreli i u dalekoj Americi. Međutim, odlučili su da svoj životni put nastave stazama koje nisu konvencionalne. Odbacili su sjaj i glamur Amerike i vratili se u Rusiju da bi služili Bogu i ljudima u svojoj zemlji, u svom Sankt Petersburgu. Visoko svetovno obrazovanje produbili su crkvenim i zamonašili se istoga dana, istoga časa. Bilo je to 26. marta 1999. godine.

Printscreen/Youtube/Besede u kazanskoj crkvi Virica
Kiril i Metodije Zinkovski rođeni su i odrasli nadomak Sankt Petersburga

Kroz dečaštvo su delili sve, od garderobe do snova. Bili su poput blizanaca iz priča, neodvojivi i sinhronizovani u svemu što rade. Njihova odluka da postanu monasi nije bila laka, posebno za roditelje, ali upravo je taj trenutak bio trenutak istine. Njihova majka Ljudmila Ivanovna često se priseti dana kada su blizanci rođeni, dana koji je protekao u strahu i neizvesnosti, ali koji se pretvorio u blagoslov.

Printscreen/Youtube/Besede u kazanskoj crkvi Virica
Braća Zinkovski zamonašili su se 26. marta 1999. godine

Kao monasi u Viriti, Kiril i Metodije služili su Bogu i svom narodu nadomak hram Kazanskog Bogorodičinog ikonostasa u kome počivaju mošti mošti Svetog Serafima Virickog. Opravdavajući imena svetaca, U septembru 2022, otac Kirilo hirotonisan je u episkopa zvenigorodskog, vikara patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, dok je mesec dana kasnije otac Metodije postao iguman Nikolo-Ugreškog stavropigijalnog manastira. U avgustu 2023. vikarni episkop Kiril hirotonisan je u episkopa Eparhije sergijevoposadske i dmitrovste u Moskovskoj oblasti.

Kiril i Metodije ne samo da nastavljaju tradiciju monaštva i prosvetiteljstva svetaca čija imena nose, već se posvećuju i pomaganju onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kroz svoj rad sa siročadi i bolesnom decom, oni izgrađuju mostove ljubavi, suprotstavljajući se zlu najjačim oružjem – dobrotom, dobrotoljubljem i dobročinstvom.