Duhovna riznica 20.06.2024 | 17:41

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Duhovna poruka svetitelja - kako se treba uspešno moliti

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Duhovna poruka svetitelja - kako se treba uspešno moliti
Shutterstock

U četvrtak sedme nedelje posle Vaskrsa, Sveti Teofan Zatvornik nam kroz mudre reči prenosi moć vere i naglašava važnost istrajnosti i posvećenosti dok se molimo, podsećajući nas na Hristovo obećanje o uslišavanju usrdne molbe.

- Zaista, zaista vam kažem da što god zaištete od Oca u ime moje, daće vam, rekao je Gospod. On je to naglasio: Zaista, zaista vam kažem. Kako treba da se stidimo što ne umemo da koristimo takvo nelažno obećanje! No, kad bismo se samo stideli.

Naprotiv, senka se nadnosi i nad samo obećanje: ono izgleda suviše veliko i neispunjivo. Ne, uzrok je u nama, i uglavnom u tome što se ne osećamo vernim slugama Hristovim, te nam savest ne daje da očekujemo bilo kakvu milost od Gospoda.

Shutterstock
Pravi molitvenici se sa molitvom sjedinjuju

Biva čak i da poneko dvojedušno pribegava molitvi. Tražeći nešto od Boga, on usput u svojoj molitvi pomene željeno jednom ili dvaput, i zatim odustaje, govoreći: „Bog ne sluša“. Tražeći, međutim, nešto posebno u molitvi, treba da smo uporni i neumorni, slično udovici koja je svojim dosađivanjem i nepravednog sudiju naterala da postupi po njenom traženju.

Tražeći nešto u molitvi, pravi molitvenici sa molitvom sjedinjuju post, bdenje, lišavanja svake vrste i svako dobro delo. Pri tome, oni traže mesecima, pa i godinama, a ne jedan dan ili dva. Stoga i dobijaju. Ako želite da imate uspeh u molitvi, njima podražavajte.