Duhovna riznica 26.06.2024 | 13:24

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Put ka spasenju naći ćemo samo ako su naša spoljašnja dela odraz unutrašnjih osećanja

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Put ka spasenju naći ćemo samo ako su naša spoljašnja dela odraz unutrašnjih osećanja
Shutterstock

Sveti Teofan Zatvornik nas prve srede posle Pedesetnice uči da je ključ za ulazak u carstvo nebesko u harmoniji između poznavanja jevanđelskog zakona i življenja po njemu. Ispravnost srca i duše, u kombinaciji sa pravdom u delima, otvara vrata ka nebeskom carstvu

- Ako ne bude pravda vaša veća nego pravda književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko (Mt.5,20). Obeležje književnika jeste znanje zakona bez brige o životu po zakonu. Obeležje fariseja jeste ispravnost spoljašnjeg ponašanja bez posebne brige o ispravnosti osećanja i pomisli. I jedno i drugo stanje naravi osuđeni su na lišavanje carstva nebeskog. Uzmi odatle za sebe potrebnu pouku.

Trudi se da upoznavaš jevanđelski zakon, ali sa namerom da sa saznanjem uskladiš i život. U ponašanju se trudi da budeš ispravan, ali pazi i na unutrašnja čula i pomisli i raspoloženja. Saznavši potrebno, nemoj se zaustavljati na znanju nego idi dalje i napravi zaključak na šta te znanje u pojedinom slučaju obavezuje. Zatim se neodložno potrudi da neophodno ispuniš.

U svom ponašanju pazi da ne idu osećanja i raspoloženja za spoljašnjim delima, nego da spoljašnja dela budu izazvana osećanjima i raspoloženjima, i da budu njihov tačni izraz. Potrudivši se na taj način, bićeš viši od književnika i fariseja i vrata carstva neće biti zatvorena pred tobom.