Duhovna riznica 23.06.2024 | 21:37

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Oni koji ne ispovedaju Svetu Trojicu, ni spasenje ne mogu steći

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Oni koji ne ispovedaju Svetu Trojicu, ni spasenje ne mogu steći
Shutterstock

U svojoj nadahnutoj knjizi, Sveti Teofan Zatvornik za nedelju, dan kada slavimo Pedesetnicu, ističe ključnu ulogu Svete Trojice u našem spasenju, te nas poziva na življenje u veri i poslušnosti Božijim zapovestima.

- Svršila se ikonomija kašeg spasenja! Dejstva svih lica Presvete Trojice u ovom delu su od sada stupila na snagu. Što je blagovoleo Bog Otac, što je u sebi ispunio Sin Božiji – sada je Duh Sveti sišao da udeli verujućima. Jer, spasenje naše je po predznanju Boga Oca, osvećenjem Duha za poslušanje i kropljenje krvlju Isusa Hrista.

Toga radi se i krštavamo u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, obavezujući se da držimo sve što nam je zapovedio Gospod. Oni koji ne ispovedaju Presvetu Trojicu, ne mogu imati udela u spasonosnim dejstvima njenih lica, i stoga – ni spasenje ne mogu steći. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, Trojici jednosuš(t)noj i nerazdeljnoj, koja nam je predala ispovedanje o sebi! „Oče Svedržitelju, Slove i Duše, u trima ipostasima presuštastveno i prebožanstveno sjedinjavajuće jestastvo, u tebe se krstismo i tebe blagosiljamo u sve vekove”.