Crkve i manastiri 23.06.2024 | 19:52

5 NAJSNAŽNIJIH PORUKA IZ BESEDE PATRIJARHA MOSKOVSKOG I SVE RUSIJE KIRILA NA DUHOVE: Vera nas uzdiže iznad strahova i očajanja

Izvor: Pres služba patrijarha moskovskog i cele Rusije
Autor: Saša Tošić
5 NAJSNAŽNIJIH PORUKA IZ BESEDE PATRIJARHA MOSKOVSKOG I SVE RUSIJE KIRILA NA DUHOVE: Vera nas uzdiže iznad strahova i očajanja
Printscreen/Youtube/tvsoyuz Vernici na trgu Sveto-Trojičke Sergijeve lavre

Na praznik Svete Trojice, poglavar Ruske pravoslavne crkve služio je Božanstvenu liturgiju u Sveto-Trojičkoj Sergijevoj lavri i uputio snažne reči vernicima o jačini i moći vere, njenoj ulozi u savremenom svetu i važnosti molitve za budućnost.

Na jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Silazak Duha Svetoga na apostole, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je Božanstvenu liturgiju na Sabornom trgu Sveto-Trojičke Sergijeve lavre. Po završetku bogosluženja, poglavar Ruske pravoslavne crkve obratio se vernicima dugom prvopastirskom besedom. Snažne poruke odjekivale su među mnogobrojnim okupljenim vernicima, a posebno se izdvaja pet upečatljivih, mudrih rečenica.

- Nada nikada nije napuštala naš život. Čak ni nada, već potpuna sigurnost da će proći teško vreme, da će naša crkva ponovo oživeti i da će narod pristupati svetinjama i moliti se za našu zemlju- rekao je između ostalog poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Printscreen/Youtube/tvsoyuz
Velikodostojnici RPC, sveštenstvo i vernici u Sveto-Trojičkoj Sergijevoj lavri

Prisećajući se vremena kada su vera i vernici bili najviše ugroženi, patrijarh Kiril je rekao:

- Kada se narod odrekao Boga i postigao ogromna dostignuća u nauci, u tehnici, činilo se da je sa verom završeno. Ali ništa nije bilo završeno, i vera se tada čuvala.

Osvrćući se na sadašnji trenutak i brojna iskušenja koje je donelo savremeno doba, patrijarh moskovski i sve Rusije je kazao:

- Vera daje ogromnu snagu čoveku. Ona nas oslobađa od strahova, od nekih bolesnih predosećaja, složenih psiholoških stanja u koja često upada savremeni čovek.

Još jedna rečenica posebno je duhovno dotakla vernike.

- Život sa Bogom, u nadi, u stalnom kontaktu sa njim kroz molitvu, jeste ona sila koja uzdiže čoveka iznad strahova, iznad očajanja, iznad tuge i svega onoga što oslabljuje, tlači čoveka, a ponekad ga čak i lišava života.

Printscreen/Youtube/tvsoyuz
Vernici na trgu Sveto-Trojičke Sergijeve lavre

Pred kraj nadahnute besede, patrijarh Kiril je pozvao vernike da se mole Bogu da ne ostavi narod i zemlju, već da se svi učvrste u duhu.

- Molićemo Gospoda, moliti mu se da ne ostavi ni narod, ni našu zemlju, već da se svi učvrstimo u duhu, da rastemo u veri i, usmeravajući svoj pogled u budućnost, sećamo se da je budućnost samo tamo gde je Bog.

Patrijarh Kiril je svojom besedom podsetio vernike na neuništivu snagu vere koja ih vodi kroz teška vremena i ispunjava nadom za budućnost. Njegove reči odjeknule su među okupljenima, naglašavajući važnost molitve i duhovne povezanosti s Bogom kao temelja istinskog života i napretka.